Над 3 милиарда ваксинирани в света

Най-малко 3,9 милиона души са загинали от COVID-19

Над 3 милиарда ваксинирани в света | StandartNews.com

Повече от 3 милиарда ваксини за Covid-19 са приложени по целия свят, установи АФП, докато страните се надпреварват да сдържат вирулентния вариант Делта, който подхранва огнищата по целия свят.

Силно инфекциозният щам на коронавируса изненада много държави, като Русия отчете най-високия си брой дневни жертви, Австралия затваря град след град и нарастват страховете заради големи спортни събития като Евро 2020 и Олимпийските игри, предава БГНЕС.

Най-малко 3,9 милиона души са загинали от COVID-19 и докато някои развити страни успяват да свалят инфекциите благодарение на силните ваксинационни задвижвания, други, където ваксините не са толкова лесно достъпни, все още се борят.

Според данните страните с високи доходи са приложили средно 79 дози на 100 жители, като Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел са водещи. В страните с ниски доходи цифрата е само една ваксина на 100 души.

Днес външните министри от Групата на 20-те най-големи икономики подчертаха необходимостта от по-голямо глобално сътрудничество в лицето на пандемията.

„Многостранното сътрудничество ще бъде от ключово значение за нашата колективна способност да спрем тази глобална здравна криза“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред министрите в древния италиански град Матера. Западните лидери се ангажираха да дарят един милиард дози на по-бедните страни, но бяха широко критикувани, че са твърде бавни в помощта си.

Колебанието за ваксиниране също е изиграло роля за бавното прилагане.

В Русия, която регистрира най-високата си дневна смъртност днес след избухването на пандемията, служителите въведоха задължителни ваксинации за някои групи граждани, за да се противопоставят на скептицизма. Страната отчете 652 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, с рекордно голям брой дневни смъртни случаи - 119 - в Санкт Петербург, който трябва да бъде домакин на четвъртфинала на Евро 2020 в петък.

Междувременно австралийският обществен гняв нараства с бавните темпове на ваксинации в странта, постигнала голям успех в елиминирането на местното предаване и водеща почти нормален живот. Вариантът Делтахвърли Сидни, Пърт, Дарвин и Бризбейн в заключване, което означава, че повече от 10 милиона австралийци трябва да останат у дома. Но досега се смята, че по-малко от 5% от възрастните са получили и двете дози ваксина.

Скоростта на предаване на варианта Делта подхранва опасенията относно текущи или предстоящи спортни събития. Днес Германия призова британското правителство да намали броя на феновете, допускани до стадион "Уембли" за последните мачове от Евро 2020.

"Смятам, че е безотговорно десетки хиляди да се събират в непосредствена близост" в страни, където се разпространява вариантът Делта“, заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер пред германския вестник "Аугсбургер Алгемайне".

УЕФА и британските власти заявиха, че около 45 000 привърженици ще имат право да присъстват на мача между Англия и Германия днес следобед, еквивалентен на 50 процента от капацитета. Посещаемостта ще бъде увеличена до 75 процента, или над 60 000 фенове, за полуфиналите и финала на Уембли, което ще бъде най-голямата тълпа на спортно събитие във Великобритания от началото на пандемията.

Вариантът Делта е идентифициран за първи път в Индия, която претърпя ужасна вълна от коронавирус, препълнила болниците и крематориумите в разгара си през април и май. Сега телата, погребани набързо по бреговете на река Ганг от семейства, които не могат да си позволят погребения, започнаха да се появяват отново, тъй като наводненията оголват бреговете, напомняйки за неизразимите човешки трагедии, породени от вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай