На Острова с мерки срещу празните рафтове: Издават 10 500 визи

5000 шофьори и 5500 работници в птицеферми ще бъдат наети от чужбина

На Острова с мерки срещу празните рафтове: Издават 10 500 визи | StandartNews.com

Около 10 500 шофьори и работици в птицеферми ще получат временни визи за Великобритания в рамките на усилията на правителството да ограничи продоволствените проблеми преди Коледа.

Правителството потвърди, че 5000 шофьори ще могат да бъдат наети от чужбина за три месеца до Коледа. Схемата осигурява и 5500 визи за работници в птицефермите. Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че това ще гарантира, че няма да има промени в подготовката за празничния сезон. Но Британската търговска камара коментира, че мярката на правителството е еквивалентна на „хвърлянето на напръстник с вода върху буен огън“. 

Намесата на правителството дойде след острия недостиг на шофьори, който наруши зарежданията с гориво на бензиностанциите, в резултат на което се образуваха дълги опашки, въпреки че правителството заяви, че има големи запаси, съобщи БНР. 

Сред останалите мерки на правителството са използване на инструктори от Министерството на отбраната за ускоряване на тестовете за шофьори на товарни камиони и респективно издадаването на шофьорски книжки, както и разпращането на около 1 милион писма до шофьори с такива книжки, насърчаващи ги да се върнат на работа. Чрез ускорените безплатни курсове правителството се надява скоро да има 4000 нови шофьори. Назначаването на шофьорите и работниците от чужбина ще започне от следващия месец. От Консорциума на британските търговци на дребно обаче зявиха, че тези бройки са съвсем недостатъчни за запълване на вакантните места. Според консорциума само супермаркетите имат нужда от допълнителни 15 000 шофьори на камиони, които да работят на пълен оборот преди Коледа, за да се избегне кризата и че визовата схема би трябвало да покрива и други сектори на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай