На Канарските острови вече самоопределят пола си

Новата норма включва гаранция и защита на свободното самоопределение на пола без дискриминация

На Канарските острови вече самоопределят пола си | StandartNews.com

Регионалният парламент на Канарските острови единодушно одобри нов закон, който позволява самоопределянето на половата идентичност и изразяване. Така островите станаха първият автономен регион в Испания, който надгради и осъвремени стария закон, приет през 2014 г.

Новата норма включва гаранция и защита на свободното самоопределение на пола без дискриминация във всички области на политическия, икономическия, културния и социалния живот. Целта е да се подобри административното отношение към хората от тези групи и да се регламентира налагане на санкции за нарушения, предаде БНР.

За да докаже своята полова идентичност, ще бъде достатъчно лицето да се самоопредели, без да са необходими психологически или медицински доклади.

Санкциите за неуважение или непризнаване на неговото самоопределение може да достигнат 45 000 евро при агресия или опит да бъде спряно.

Законът защитава правото на трансджендърите и транссексуалните хора да получат цялостна грижа за своите медицински, психологически, правни, социални, трудови или културни нужди. Ако са непълнолетни, могат да получат закрила и грижи от автономната общност, за да насърчат цялостното развитие на личността си.

Всички политически партии в местния парламент се обединиха около идеята, че този закон не дава, а връща права, които "обществото е откраднало от много хора с мечти, унижени и ранени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай