Мъск тръгва срещу руските хиперзвукови оръжия

Министерството на отбраната на САЩ ще плати 149 млн. долара

Мъск тръгва срещу руските хиперзвукови оръжия | StandartNews.com

Компанията SpaceX на американския предприемач Илон Мъск е спечелила нов голям договор от Пентагона. Министерството на отбраната на САЩ ще плати 149 млн. долара за започването на работа по създаването на проследяващи изстрелването на ракети сателити.

По този начин Илон Мъск става ръководител на проекта за производство на сателити, които трябва да противодействат на най-новите руски хиперзвукови оръжия, пише руското издание "Взгляд".

Агенцията за космическо развитие на САЩ планира до 2022 г. да разположи в близкия космос, на ниска околоземна орбита група от проследяващи спътници. Тези апарати се планира да защитават САЩ от внезапни атаки с хиперзвукови ударни блокове от руски и китайски ракети.

Работното име на тази група сателити е Constellation ("Съзвездие") и тя трябва да е наистина огромна, тоест трябва да се състои от няколко хиляди апарата. Сега стана известно, че тези сателити ще бъдат създадени и изстреляни от компанията на Илон Мъск SpaceX.

Руският аналог на тази система е космическият ешелон на системата за предупреждение за ракетно нападение (СПРН), чиито функции сега се изпълняват от сателитите "Тундра".

Основата за откриване на балистични ракети от системата OPIR/СПРН за ранно предупреждение е тяхната инфрачервена следа, която се образува по време на работата на ракетни двигатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай