Москва: София е център на кампания срещу Русия

редовно се инсценират „шпионски“ скандали с необосновани въдворявания на руски дипломати

Москва: София е център на кампания срещу Русия | StandartNews.com

Специалните служби на САЩ са разгърнали в Източна Европа кампания, насочена срещу добросъседските отношения с Русия, а неин епицентър е България. Това заяви пред ТАСС говорителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Иванов.

Според получена информация спецслужбите на САЩ са разгърнали мащабна кампания в страни от Източна Европа по компрометиране на политически и обществени дейци, които са за развиване на добросъседски отношения с Русия. За тези цели се мобилизират агентура и неправителствени организации, финансирани от официалните ведомства на САЩ“, каза Иванов.

Той допълни, че „епицентър на такава кампания на Балканите е България, където редовно се инсценират „шпионски“ скандали с последващи необосновани въдворявания на руски дипломати“.

Като пример за фалшива информация, говорителят Иванов посочи твърденията, че директорът на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин е обсъждал с министър-председателя на Обединените арабски емирства (ОАЕ) съдбата на бизнесмена Васил Божков.

Сергей Иванов твърди, че разследване на СВР е установило, че първоизточникът на тези сведения е представител на спецслужбите на България в една от държавите в региона, контролиран и насърчаван от американците, които насочват работата му срещу руските интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай