Москва не вярва на руската ваксина срещу COVID-19

В близо 12-милионна Москва са се ваксинирали едва около 15 000 души

Москва не вярва на руската ваксина срещу COVID-19 | StandartNews.com

В лечебните заведения в Москва няма никакво доверие към първата в света ваксина срещу коронавируса – руската "Спутник V", разработена съвместно с Националния епидемиологичен център и института "Гамалея", съобщава в свой репортаж Си Ен Ен.

Здравните работници, които по протокол трябва да бъдат първите в страната, които да бъдат инжектирани с руския препарат, отказват да се явят на разкритите за целта центрове, където да им бъде поставена ваксината. За първите две седмици само на територията на Москва бяха открити 70 такива центъра, а интересът към тях от страна на лекари и медицински сестри е почти нулев.

Виктория Александрова е лекарка от Санкт Петербург, която е една от многото, които не смятат да се ваксинират със "Спутник V". "Ще се ваксинирам, но може би след около две години. Просто на този етап не съм убедена в прозрачността около разработването на ваксината, както и по линия на нейната ефикасност", посочи тя.

По данни на руското здравно министерство в близо 12-милионна Москва са се ваксинирали едва около 15 000 души.

Друго притеснение сред медицинските лица в страната е, че от фирмата-производител на руската ваксина все още не са оповестили резултатите от третата фаза на клиничните тествания, а това представлява заключителната и най-съществена част от проучванията в изработването на която и да е ваксина.

Самата аз наскоро преболедувах COVID-19 и за момента имам изградени антитела. Все пак не познавам колежка, която да възнамерява да се ваксинира скоро със "Спутник V". Вероятно ще го направят на по-късен етап, когато се уверят, че препарата няма сериозни странични ефекти, коментира Наталия Романенко, медицинска сестра от Челябинск.

По последни данни на държавната агенция РИА Новости 73 на сто от руснаците не възнамеряват да се ваксинират.

По информация на някои руски медии част от болничните заведения изхвърляли дозите с ваксината заради крайното недоверие към тях, други пък (най-вече държавни) задължавали медицинския си персонал да се ваксинира.

В страна, където здравната система в по-голямата си част е държавна собственост, и началниците по институциите са назначавани от властта и които разполагат с ужасяващ авторитет, този тип принуда е особено разпространен, коментира журналистката Мари Люшина, цитирана от Си Ен Ен.

Към днешна дата заразените с новия коронавирус в Русия са над 2,9 млн. души, докато смъртните случаи доближават 52 хиляди. В същото време огнищата стават все по-трудни за овладяване в огромната държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай