Москва нанася удар на американските социални мрежи

Действието е част от усилията да се защити "руския суверенитет в интернет"

Москва нанася удар на американските социални мрежи | StandartNews.com

Руските власти ще имат право да ограничават достъпа в интернет до американските социални медийни гиганти, ако последните "дискриминират" медии на Русия. Органите на реда ще могат и да налагат солени глоби на онлайн платформи, които не премахват "противоправно съдържание". Това става ясно от два законопроекта, гласувани днес на трето, последно четене от Думата - долната камара на руския парламент, предаде Ройтерс.

Авторите на двата документа се аргументираха с нарушения на Youtube и Facebook, които според тях показва необходимостта от законово регламентиране и е част от усилията да се защити "руския суверенитет в интернет". Законопроектите засилват опасенията от пълзящо въвеждане на контрол от китайски тип в руското онлайн пространство, отбелязва Ройтерс.

Първият законопроект ще даде право на руските власти да ограничат или напълно да блокират западни и най-вече американски сайтове при наличие на оплаквания от руски държавни медии, че техните собствени сайтове са третирани с предубеждение от Twitter, Facebook и Youtube.

Руското недоволство явно е свързано с това, че някои големи социални мрежи, като например Туитър, започнаха през август да маркират сайтовете на няколко руски медийни сайтове с предупреждението "Свързана с държавата медия", както и блоговете на техни високопоставени автори и някои ключови правителствени служители. Москва реагира гневно на тази западна практика.

Вторият законопроект ще развърже ръцете на властите да глобяват доставчици на интернет и сайтове със суми в размер на 10-20 процента от оборота им в Русия за предишната година, ако систематично не премахват забранено съдържание. Максималната глоба при първо подобно нарушение е 8 млн. рубли (около 106 000 долара).

Според новия закон социалните мрежи ще бъдат задължени да осъществяват мониторинг на съдържанието, което се качва в тях, за да откриват и блокират незаконната информация. ТАСС посочва като се има предвид под противоправно съдържание: материали с порнографски изображения на непълнолетни; информации, склоняващи деца към извършване на опасни за живота и незаконни действия; данни за начините за приготвяне и използване на наркотици; начини за извършване на самоубийство и призиви към самоубийство; реклама за дистанционна продажба на алкохол; интернет казина.

Освен това социалните мрежи ще бъдат задължени да ограничават достъпа до информация, изразяваща "явно неуважение" към обществото, държавата, конституцията на Руската федерация, както и съдържаща призиви към масови безредици, екстремизъм и участие в несъгласувани публични мероприятия.

Авторите на закона заявиха, че Youtube, Twitter, Facebook и Instagram не са отстранили стотици онлайн страници, съдържащи забранено според руското законодателство съдържание.

Законопроектът въвежда в законодателството понятието "социална мрежа". Според документа под това се разбира "интернет ресурс, предназначен за разпространение чрез създадени персонални страници за информация, достъп до който в течение на едно денонощие имат повече от 500 000 потребители в Руската федерация".

Правомощията за водене на регистър на социалните мрежи се предлага да бъде възложено на Роскомнадзор - федералната служба за надзор в сферата за съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации.

Очаква се двата законопроекта да станат закони, след като бъдат одобрени и от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, в което малцина се съмняват.

Ройтерс посочва, че популярни мрежи, като Youtube, са станали изключително важен ресурс за критиците на Кремъл, които са фактически лишени от достъп до държавната телевизия, гледана повсеместно в Русия. От Google, Twitter и Facebook засега не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай