Мей в паника, отлага гласуването за Брекзит

Вариантът за развод между ЕС и Лондон, предложен от британския премиер, може да й коства поста

Мей в паника, отлага гласуването за Брекзит | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е отменила решаващото гласуване в парламента за сделката по Брекзит, което трябваше да се проведе утре. Това съобщи Blooomberg, като се позова на свой източник в британското правителство. Причината е в предупреждение от нейната партия, че я очаква голямо поражение при гласуването.

Вотът в Камарата на общините за одобряване условията по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз трябваше да се проведе във вторник вечерта. Сега обаче то ще бъде пренасочено за друга дата, твърди източникът на агенцията. Повечето експерти обаче предвиждаха отхвърляне на плана на Мей и евентуално нейната оставка като премиер.

Днес Мей ще проведе разговор с министрите от кабинета си, на тема как да осигури положителен вот по сделката си с Брюксел. По-рано днес Европейският съд реши, че Великобритания може да остане в ЕС без да е необходимо да получи съгласието на страните - членки.

В коментар по това решение, официален представител на правителството в Лондон обяви, че то няма да промени намерението на страната да напусне ЕС. Сега Мей трябва или да подобри параметрите на сделката с Брюксел или да убеди по-голямата част от настроените негативно към сделката парламентаристи да я подкрепят.

Вчера британският премиер Тереза Мей е провела извънреден телефонен разговор с Доналд Туск и други лидери на Европейския съюз, за да чуе мнението им за евентуално отлагане на съдбоносното гласуване за Брекзит, което трябва да е на 11 декември и да поиска съдействие, пише The Telegraph. Очевидно тя е поискала отстъпки, за да може да прокара сделката през парламента.

Кризата в правителството достигна своя апогей и повечето сондажи показват, че вариантът на Мей няма да бъде приет от британския парламент. Точно това е казала и тяк - депутатите ще "убият" сключената с Брюксел сделка, което ще доведе до оставката на цялото правителство.

Мей е разговаряла и с премиера на Република Ирландия Лео Варадкар, тъй като неговата подкрепа е от решаващо значение за постигане на отстъпки от Брюксел по въпроса с ирландската граница. Точно това се оказа големият проблем за одобряване на сделката, подписана с Брюксел по Брекзит.

Все още никой, дори най-близките сътрудници на британския премиер не знаят какво ще е нейното окончателно решение - ще отиде ли на гласуване в парламента при големи шансове да го загуби или ще поиска отлагане и евентуално подобряване на условията за излизане от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай