Малта се сдоби с нов премиер

Роберт Абела ще замени досегашния Джоузеф Мускат, който беше принуден да подаде оставка

Малта се сдоби с нов премиер | StandartNews.com

Робърт Абела ще е следващият министър-председател на Малта, след като рано тази сутрин беше избран за лидер на управляващата Лейбъристка партия, което автоматично го направи и следващ премиер, предадоха световните агенции.

Той ще замени Джоузеф Мускат, който беше принуден да подаде оставка след като разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция уличи най-близкия му съветник.

Юрист по професия, Абела спечели 57,9 процента от гласовете, изпреварвайки категорично съперника си и сегашен вицепремиер Крис Ферне.

Мускат поздрави Абела и каза, че ще му предаде поста "в понеделник".

В кратко изявление Абела каза, че се чувства смирен и очаква съвместната си работа с Ферне.

В следобедните часове Абела ще произнесе първата си реч като партиен лидер на закриването на конгреса на Лейбъристката партия.

Над 92 процента от 17 500 имащи право на глас членове на Лейбъристката партия гласуваха в избирателни секции в партийни клубове в цялата страна.

42-годишният Абела е син на президента на Малта (2009-2014 г.) Джордж Абела. Той влезе в парламента през 2017 г. и никога не е заемал министерски пост.

За разлика от него, Ферне е министър на здравеопазването и беше заместник на Мускат, одобрен за премиер от голямото мнозинство от останалите министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай