Макрон с тежки истини за живота след 11 май

Краят на националната блокада ще бъде само първа стъпка

Макрон с тежки истини за живота след 11 май | StandartNews.com

Президентът Еманюел Макрон предупреди в петък, че края на националната блокада на 11 май ще бъде само първа стъпка от желанието на Франция да се измъкне от кризата, породена от избухването на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

"11 май няма да бъде преминаване към нормалния живот. Ще има възстановяване, което ще трябва да бъде реорганизирано", обясни Макрон в реч в президентския дворец след среща с градинари. "Ще има няколко фази и 11 май ще бъде една от тях."

Полицията разгони малък протест в централната част на Париж. Това е в пълен контраст от същото време миналата година, когато десетки хиляди протестиращи от профсъюзите и "жълтите жилетки" протестираха по улиците в цяла Франция срещу политиките на Макрон.

 В същото време  крайнодясната лидерка Марин Льо Пен продължи с годишната традиция на партията си от 1 май да почете средновековната героиня Жана д'Арк, като положи венец на златната й статуя от 15-ти век в центъра на Париж, въпреки блокадата.

"Никога не съм казвала, че се съмнявам в блокадата. Току-що казах, че пълното затваряне е решение, защото не успяхме да предотвратим епидемията", заяви Льо Пен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай