Макрон кани французите на дебат за "жълтите жилетки"

Френският президент публикува писмо до сънародниците си, за да иска мнение за решаване на кризата

Макрон кани французите на дебат за "жълтите жилетки" | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон ще публикува утре писмо до сънародниците си, за да ги призове да участват в големия национален дебат за излизането от кризата с "жълтите жилетки", които от два месеца подлагат на натиск правителството, предаде Франс прес.

Макрон "ще намери думите,  за да направи така, че диалогът да се поднови по време на този невиждан във френската история дебат", заяви френският министър за връзки с парламента Марк Фено.

Макрон обеща този дебат още в началото на декември в допълнение на мерките, обявени от него в отговор на исканията на "жълтите жилетки" и касаещи покупателната способност на французите, предаде БТА.

В писмото до сънародниците си Макрон има намерение да ги покани да използват тази възможност за диалог. Той ще посети във вторник Нормандия, за да постави началото на дебата. Утре се очаква френският премиер Едуар Филип да даде подробности за начина на протичане на дебата.

Много "жълти жилетки" обаче се обявиха срещу идеята и казаха, че "дебатът е на улицата, а не се води в зала или в интернет".

Четири теми засега са избрани за дебата - покупателната способност, фискалната политика, демокрацията и околната среда. От дебата са изключени всякакво подлагане на въпрос на абортите, на смъртното наказание и на брака на хомосексуалните двойки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай