Македония ратифицира влизането си в НАТО

Шефката на Народното събрание Цвета Караянчева води българска делегация в Скопие

Македония ратифицира влизането си в НАТО | StandartNews.com

Парламентът на Република Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединяване на страната към НАТО. На заседанието ще присъства и българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

След ратификацията председателят на българския парламент и народните представители ще присъстват на церемонията по издигане на знамето на НАТО пред сградата на Събранието. Цвета Караянчева ще се срещне с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на Събранието Талат Джафери.

В състава на делегацията са Борис Вангелов, председател на Групата за приятелство България – Северна Македония, Тома Биков, заместник-председател на Групата за приятелство и членовете на групата Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.

Решението да бъде отправена покана към западната ни съседка за присъединяване към НАТО е взето през 2008 година с условие за намиране на взаимно приемливо решение на спора с Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането от парламентите на двете страни на подписаното през 2018 година  Преспанско споразумение. През февруари миналата година Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО се подписа от държавите-членки на Алианса в Брюксел.

Българският парламент ратифицира Протокола по присъединяването на Северна Македония на 20 февруари миналата година в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай