Лукашенко на колене! Какво поиска от Путин

Нов заем от 3,5 млрд.долара

Лукашенко на колене! Какво поиска от Путин | StandartNews.com

Беларус обмисля набиране на нови заеми от Русия на фона на санкциите, които отрязват икономиката от ключови източници на чуждестранна валута.

Минск преговаря за държавен заем, както и за нови пари от Евразийския фонд за стабилизация и развитие, който е напълнен на 90% с руски капитал, каза в четвъртък първият вицепремиер на Беларус Николай Снопков, пише Finanz.ru.

„Общата сума на исканите средства е 3,5 милиарда долара“, каза той на среща с Александър Лукашенко за противодействието на западните санкции. Новите руски заеми "ще дават възможност да се компенсират падащите европейски пари за рефинансиране на дълга", каза Снопков (цитиран от БелТА).

През 2022 г. Беларус ще трябва да изплати 3,3 млрд. долара външни заеми, а през 2023 г. - 4,7 млрд. долара, заедно с лихвените плащания за обслужване.В същото време притокът на чуждестранна валута в икономиката се срива поради санкции:

ЕС спря да купува всички беларуски петролни продукти, а САЩ въведоха мерки срещу Беларускалий, забранявайки транзакциите в долари за своя търговец (Белоруска поташна компания, BPC).В допълнение, петият пакет от санкции удари белоруския национален дълг, като здраво заключи вратата към световните капиталови пазари за Лукашенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай