Лукашенко излетя от Минск. Какво става?

Изборите в Беларус минават под безпрецедентни масови протести

Лукашенко излетя от Минск. Какво става? | StandartNews.com

 

В деня на президентските избори в Беларус, държавният глава Александър Лукашенко е излетял от Минск, пише сайтът PlaneFinder, цитиран от руските медии. На радара като точка за кацане е отбелязана Турция.

За готовност на самолета на Лукашенко да излети от Минск по-рано съобщиха социалните мрежи. По информация в NEXTA целият екипаж е мобилизиран, пилотите са нощували на летището. През целия ден сапьори са проверявали всички полети. Това се случва обичайно, когато президентът на Беларус се готви да отлита.

През февруари пресслужбата на Лукашенко увери, че той няма частен самолет, а държавната машина е вече извън сроковете за експлоатация. Според информация от ноември 2018 година обаче в авиационния парк на Лукашенко са Boeing 737-800, Bombardier Challenger 850, Як-40 и хеликоптер Ми-8.

Днешните избори за държавен глава са съпроводени с безпрецедентни масови протести заради ареста на останалите опозиционни кандидати. Главният му опонент е Светлана Тихановска, жена на арестувания блогер Сергей Тихановски.

Според първите резултатите от екзитпола, Лукашенко печели 79,7 процента, пише РИА Новости. Светлана Тихановска взима 6,8 процента,ексдепутатът Анна Канопацкая  - 2,3 процента, съпредседателят на „Говори истината“ Андрей Дмитриев  - 1,1 процента. Против всички кандидати са гласували 9,2 процента от избирателите.

Гласуването е завършило в 20 часа. В Минск е извадена военна техника в случай на обостряне на протестите.

 

Вчера Лукашенко спря всички мобилни и стационарни телефони в Минск, както и интернет сигнала.

Днес масово бяха арестувани руски и украински журналисти.

Преди часове Лукашенко огласи писмо, получено от колегата си в Кремъл Владимир Путин по повод задържаните преди седмици 33 руски войници в Минск, съобщава „Интерфакс“. В него руският президент заявява, че оттук нататък отношенията с Беларус ще са партньорски, не за братски.

Изборите протичат при безпрецедентно нарушаване на демокрацията от Лукашенко. Той обяви, че ще бърза с броенето на бюлетините, за да обяви стъпването си в шести мандат. Той е на власт от 26 години и е определян като последния диктатор в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай