Лондон удари шамар на джендърите. Реакцията - вой до небесата

Активисти нарекоха разпореждането на съда "унизително" и "дехуманизиращо"

Лондон удари шамар на джендърите. Реакцията - вой до небесата | StandartNews.com

Британският върховен съд отхвърли въвеждането на полово неутрални паспорти и каза, че обозначаването на пола със знака "Х" за ще подрие правна система, която е изградена върху ясното разграничаване между мъже и жени, предаде Ройтерс.

Активистите, които водеха кампанията за промяна, нарекоха разпореждането на съда "унизително" и "дехуманизиращо" и отбелязаха, че Великобритания вече е тръгнала по път, различен от този на редица страни, които признават полово неутрални документи.

Кристи Елън-Кейн, която от 1995 година насам се е опитвала да получи паспорт с пол, обозначен с със знака "Х", вместо с "М" или "Ж", каза, че процесът ще бъде обжалван в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради нарушение на правото на неприкосновеност на личния живот.

Решението на съда, което не е изненадало Елън-Кейн, беше произнесено, след като през октомври САЩ се присъедини към дузина други страни, сред които Индия, Австралия и Исландия, издаващи паспорти, в които полът е обозначен с "Х".

"В Обединеното кралство няма справедливост", каза пред Фондация "Томсън Ройтерс" Елън-Кейн, която определя себе си като небинарен човек - нито мъж, нито жена, пише БТА.

"Не е правилно, че ако някой не е нито мъж, нито жена, той е принуден да има несъответстващ пол. . . в своята документация. Това е унизително, това е дехуманизиращо, това е обидно", заяви тя.

Председателят на Върховния съд написа в единодушно взето решение, че целта на правителството за запазване на сигурността, намаляване на разходите и "приемането на съгласуван подход към въпросите на пола в рамките на закона и администрацията са легитимни".

В решението се казва, че няма законодателство, което признава небинарните хора, но има много закони, които категоризират хората като мъже или жени.

Съдът заявява още, че Елън-Кейн не е била подложена на тормоз на границите докато е показвала паспорта си, за разлика от френска транссексуална жена, за която ЕСПЧ установи, че е била дискриминирана защото не е могла да промени знака за пол на документите си.

"Може би най-важното е, че няма очевидно несъответствие между начина, по който жалбоподателката изглежда физически, и означението "Ж" на нейния паспорт", се казва в решението на Върховния съд.

Британското министерство на вътрешните работи, което отговаря за паспортите, приветства решението на съда в позиция, изпратена по имейл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай