Лондон обяви за живи Сергей и Юлия Скрипал

Юлия и Сергей Скрипал са живи и задължението ни е да ги защитим, казва британският посланик в Москва

Лондон обяви за живи Сергей и Юлия Скрипал | StandartNews.com

Посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу заяви в публикувано днес интервю за руската агенция Интерфакс, че Сергей и Юлия Скрипал са живи, съобщи "Известия". "Мога да потвърдя, че те са живи. И мога да потвърдя, че искането на руското посолство за среща с тях им е било предадено", заяви сър Бристоу.

Той допълни, че Скрипал не искат да се срещат с руски дипломати, което е техен избор и подчерта, че "е ясно, защо не желаят това" . Но потвърди, че ако желанието им се промени, то Великобритания ще им даде възможност за такава среща.

Британският посланик посочи, че двамата се намират на сигурно място и задължение на Лондон е да ги защити. Великобритания не е заинтересована от съвместно разследване с Русия, но ще приветства руска информация за участието на руски граждани в опита за отравяне на двамата Скрипал, каза още дипломатът.

"Имаме много повече информация по делото "Скрипал", отколкото се появява в медиите", посочи още Бристоу.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити на пейка в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че са били отровени с бойно отровно вещество "Новичок", като за инцидента, от който те се възстановиха след седмици, Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича връзка със случилото се.

На 20 февруари тази година посолството на Русия в Лондон съобщи, че няма данни дали Сергей и Юлия Скрипал са живи и се оплака ,че не получава достъп до тях. Ден преди това майката на Сергей Скрипал се обърна към полицията в Русия с молба да признаят сина и внучката й за изчезнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай