Лондон и Брюксел си дадоха седмица пауза

Преходният период след Брекзит изтича на 31 декември

Лондон и Брюксел си дадоха седмица пауза | StandartNews.com

Разговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания продължават следващата седмица в Брюксел, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън. Миналата седмица двамата посочиха днешния ден като крайна дата за постигане на споразумение.

"Тази сутрин проведохме ползотворен и конструктивен разговор с Борис Джонсън. Обсъдихме основите неразрешени въпроси. Нашите преговорни екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че крайните срокове бяха пропуснати няколко пъти, ние и двамата смятаме, че в този момент е отговорно за направим допълнително усилие. Упълномощихме нашите преговарящи да продължат разговорите и да видят дали е възможно постигането на споразумение, дори и на този късен етап. Преговорите продължават тук в Брюксел”, обяви Урсула фон дер Лайен.

Преходният период след Брекзит изтича на 31 декември. Три са проблемните области, по които двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение. ЕС е готов да предложи на Лондон търговско споразумение без мита и квоти, но изисква от Великобритания мерки, които да гарантират, че няма да има нелоялна конкуренция. Брюксел иска британците да се ангажират и да не променят законодателството си в областта на околната среда, трудовото право, фискалната прозрачност, държавната помощ. Лондон е категорично против това.

Лондон и Брюксел не могат да се разберат за механизма за уреждане на различията - за арбитражен съд в случай на нарушение на споразумението за бъдещите им отношения, както е предвидено в други търговски договори по света. Но има едно разногласие - идеята за клауза, за която настоява ЕС, която ще позволи в случай на нарушаване на част от споразумението, да се наложат санкции в друга различна област. Ако например Великобритания не спазва споразумението за риболова, ЕС би могъл да наложи мита върху автомобилите ѝ.

Европейците искат да обвържат всяко споразумение за риболова с цялостното икономическо споразумение, но Великобритания отказва. Рибарите от няколко страни-членки на ЕС искат да запазят достъпа си до британските води, в които има много риба. Двете страни са непоколебими в позицията си - Лондон иска тотален контрол върху водите си с договорени квоти всяка година, а Брюксел иска достъп на ЕС в британски води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай