Локализираха разлив на нефт в Черно море

Не е ясен реалният мащаб на бедствието

Локализираха разлив на нефт в Черно море | StandartNews.com

На 7 август е станал разлив на нефтопродукти в Черно море под Новоросийск. Първоначално бе съобщено, че площта на разлива е около 200 кв. м, според Института за космически изследвания РАН оцени площта на нефтеното петно на около 80 кв. км, съобщи ТАСС.

Не е ясен реалният мащаб на бедствието, нито кога ще бъдат ликвидирани последствията. Дейността се затруднява от лошото време.

Разливът на нефтопродукти е станал на 6 км от брега при товар на кораба Minerva Symphony (плаващ от пристанището в Пирея, Гърция) чрез преносното устройство от терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК).

По данни на КТК, причината за разлива на нефт е нарушение на вътрешната кухина на хидрокомпенсатора на преносното устройство.

За да се локализират последиците от изпускането на нефт, е включен професионален спасителен екип, задействани са четири системи за събиране на масло и резервоари за извличане на петрол.

В същото време кметът на Новоросийск Игор Дяченко заяви, че експертите не са установили замърсяване на плажовете и там все още е разрешено да се плува.

Вицепремиерът Виктория Абрамченко възложи на Росприроднадзор да оцени реалните мащаби на изпускането на петрол край Новоросийск и да провери информацията на Руската академия на науките за подценяването на обемите на разливите.

Образувано е наказателно дело. Южната транспортна прокуратура извършва проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай