Льо Пен: Кралството ще спечели от Брекзит

Пен приветства "завръщането към свободата" на Великобритания

Льо Пен: Кралството ще спечели от Брекзит | StandartNews.com

Лидерът на френската крайнодясна партия Национален сбор (НС) Марин льо Пен приветства "завръщането към свободата" на Великобритания и определи Брекзит като "ужасяващ провал за Европейския съюз", който според нея трябва да се преобразува в "европейски съюз на нациите", предаде Франс прес. "В следващите месеци и години ще осъзнаем, че Великобритания е постъпила правилно, че тя вероятно ще извлече големи ползи" от напускането на ЕС, заяви Марин льо Пен.

От лятото на 2017 г. НС, който замени Националния фронт, вече не призовава за излизане на Франция от ЕС, а за промяна на Евросъюза отвътре, припомня агенцията. "След множество епизоди Великобритания най-сетне си възвърна свободата. Това все пак си е ужасяващ провал за ЕС. Струва ми се впрочем, че това събитие не се коментира кой знае колко, при положение, че една от страните основателки на ЕС затръшна вратата. Това не е нещо незначително", каза Льо Пен на пресконференция в северния френски град Лил. "Виждам впрочем, че катастрофалните сценарии бяха заменени от предпазливи коментари от страна на тези, които ни обясняваха, че британците щели да бъдат разорени и че щяла да ги сполети масова безработица", добави тя.

През 1957 г. основите на ЕС са положени от Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Великобритания се присъединява към организацията едва през 1973 г., отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай