Клетвата на Байдън (ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ)

Това е Денят на Америка, каза 46-тият президент на САЩ

Клетвата на Байдън (ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ) | StandartNews.com

18:53 - Речта на Байдън започна: "Това е Денят на Америка. Празнуваме не триумфа на един кандидат, а на една кауза. Днес ние приветстваме каузата на демокрацията. Един народ и неговата воля, която е изпълнена. Демокрацията е крехка, тя е ценна. В този час, драги приятели, демокрацията тържествува. На тази свещена земя преди няколко дена имаше издевателства, които се опитаха да подринат нашата неразделима нация. Гледаме напред. Благодаря на бившите президенти, пред които съм изправен, и поемам от тях щафетата."

ВИЖ ОЩЕ: Речта на Байдън: Смирение и единство

ВИЖ ОЩЕ:200 000 знамена за президента Байдън

18:48 - 46-тият президент на САЩ Джо Байдън се закле. Библията държеше жена му Джил, той бе сложил лявата си ръка върху Светото писание, а дясната бе вдигната нагоре. Клетвата е 35 думи. Библията, над която се закле 46-тият президент на САЩ се пази в семейството му от 1893 година. Същата библия Байдън използва и когато положи клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

ВИЖ ОЩЕ: 5 любопитни факта за инаугурации на US президенти

18:44 - Дженифър Лопес изпя разтърсваща песен за Америка. Тази земя бе създадена за теб и мен, гласеше рефренът

18:40 - Камала Харис положи клетва като вицепрезидент.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Камала Харис се облече в лилаво

18:37 - Лейди Гага изпя изключително вълнуващо химна на САЩ. Визията й бе в черно и червено. Прическата й умишлено напомняше Статуята на свободата. На ревера и символично имаше златен гълъб, носещ маслинова клонка.

ВИЖ ОЩЕ: Лейди Гага като Статуята на Сводата. Изпя химна!

18:35 Пастор Лео О'Донован: "Желанието да спомогнем общото добро и добруването на всички следва да е в основата на бъдещето За нашия нов президент господи се молим да му дадеш сили, разбиране, да има мъдростта да управлява народа си. Ние се надяваме, че за в бъдеще той ще помни, че трябва да се обърне към теб, господи, за съвет".

18:20 Официалните лица и гости заеха позиции пред сградата на Капитолия в очакване на клетвата на Джо Байдън.

18:15 - Трескаво очакване на речта на Джо Байдън. Думите в първите минути след встъпването в длъжност показват посоката, в която ще поеме световната сила.

18:10 За разлика от Доналд Тръмп, вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс присъства на клетвата на Джо Байдън. Това е ясен знак за влошаването на отношенията между Тръмп и Пенс след щурма на Капитолия.

18:05 - На стълбите на Капитолия се появи вицепрезидентът Камала Харис. Тя се поздрави с Барак Обама с докосване на юмруци

ВИЖ ОЩЕ: Тръмп помилва 143-ма на прощаване

18:00 - На церемонията по клетвата присъстват бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън със съпругите си

17:50 - Доналд Тръмп не присъства на церемония, както обяви дни по-рано. Единствената традиция, която той и Мелания Тръмп са спазили е да оставят писма на Джо и Джил Байдън. По традиция, президентът на Съединените щати оставя писмо до своя наследник. Световните агенции съобщават, че такова чака Байдън в Овалния кабинет. Какво пише в него - предстои да разберем.

17:38 „Днес е нов ден за Америка“, написа новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в профила си в „Туитър“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай