Кремъл посочи целта на разговора Путин-Байдън

Лидерите ще обсъдят насрочените през януари руско-американски преговори

Кремъл посочи целта на разговора Путин-Байдън | StandartNews.com

По време на телефонния си разговор тази вече президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън ще обсъдят насрочените през януари руско-американски преговори. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като потвърди че разговорът е по инициатива на Путин, предаде БНР.

Песков посочи, че целта на телефонния разговор е да продължи обсъждането на въпросите, които бяха в дневния ред на преговорите между двамата президенти на 7 декември. Той напомни, че след това руската страна е изложила позицията си в два проектодоговора, които бяха предадени на 15 декември на Съединените и на техните съюзници в НАТО. 

"Затова сега от наша гледна точка, от гледна точка на президента Путин, е назряла необходимостта от още един телефонен разговор преди началото на споменатите преговори. Всички преговори се водят с една единствена цел - да се постигне компромис с оглед на принципните позиции на страните". 

По време на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова потвърди, че преговорите между Москва и Вашингтон са планирани на 10 януари в Женева и добави:

"По време на преговорите ще искаме от американската страна да ни предостави твърди юридически гаранции за сигурността на Руската федерация, а именно неразширяване на НАТО на изток и неразполагане на застрашаващи Русия оръжейни системи в близост до границите на нашата страна". 

Начело на руската делегация ще бъде заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - заместник-държавния секретар Уенди Шерман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай