Край на търговската война: Какво остана нерешено?

За какво се разбраха европейските лидери и американския президент Джо Байдън

Край на търговската война: Какво остана нерешено? | StandartNews.com

* Президентът и шефовете на ЕК постигнаха примирие в 17-годишния трансатлантически спор за субсидиране на "Еърбъс" и "Боинг"

* Премахнаха до 2026 г. вносните мита върху стоки на стойност 11.5 млрд. долара

* Съюзът свали тарифите за американската стомана и алуминий за 6 месеца с надеждата, че САЩ ще направят същото за Европа

* Не бе определен срок за спиране на производството на енергия от въглища

"Светът се промени, промени се напълно". С този стих на ирландския поет Уилям Бътлър Йейтс Джо Байдън, американец с ирландски корени, сложи край на търговската война с Евросъюза. На овалната маса в щаба на ЕС Байдън каза на ръководителите на институциите от Еврокомисията, че съвместната работа на Съюза и САЩ ще е най-добрият отговор за справяне с промените, които будят "голямо безпокойство".

По-рано той заяви пред репортери, че има много различни виждания от своя предшественик Доналд Тръмп. Бившият президент също посети институциите на ЕС през май 2017 г., но по-късно наложи мита върху търговията с ЕС и насърчи напускането на Великобритания от блока, пише "Ройтерс".

„Имаме чудесни възможности да работим в тясно сътрудничество с ЕС, както и с НАТО, и това е добре", каза Байдън, след като мина през футуристичната стъклена сграда, известна като „Яйцето“, за срещата на върха. С него бяха шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел.

Байдън отново повтори своята мантра: „Америка се завърна“ и говори за необходимостта да се осигурят работни места за европейски и американски работници, особено след икономическото въздействие на COVID-19. Той цитира баща си, казвайки, че една работа „е нещо повече от заплата“, защото носи достойнство.

По-рано американският президент и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещнаха с белгийския крал Филип, министър-председателя Александър Де Кро и външния министър Софи Уилмс в кралския дворец на Брюксел.

 

Queen meets Joe Biden at Windsor Castle - BBC News

"Кралицата е много мила, напомня ми за майка ми", каза американския президент след визитата си в замъка Уиндзор.

„Изправени сме пред глобална здравна криза, която се случва веднъж на век“, каза Байдън в НАТО, като добави: „Русия и Китай се стремят да забият клин в нашата трансатлантическа солидарност“. Лидерите на НАТО за първи път заявиха в понеделник, че военният възход на Китай представлява "системно предизвикателство". Във вторник китайската дипломатическа мисия в ЕС призова Алианса да "спре да подклажда т. нар. китайска заплаха" и обвини организацията, че разпространява клевети. 

Като първо потвърждение на обрата в трансатлантическите отношения ЕС и САЩ обявиха във вторник, че са постигнали примирие по 17-годишната търговска война за субсидиите за самолетостроенето, като са удължили до 2026 г. споразумението си за премахване на наказателните мита.

Байдън и ЕС се договориха да премахнат вносните мита върху стоки на стойност 11.5 млрд. долара, включително европейски вина, алкохол и цигари от САЩ, които бяха замразени за 4 месеца през март, а сега премахнати за следващите пет години. Тарифите бяха наложени поради взаимно недоволство на двете страни от държавните субсидии за американския производител на самолети Boeing (BA.N) и европейския му конкурент Airbus (AIR.PA).

От 2004 г. двете страни водят паралелни дела пред Световната търговска организация, в която САЩ настояват, че европейските субсидии за "Ербъс" нарушават правилата на конкуренцията, а Брюксел твърди същото за подпомагането на "Боинг" от страна на американското правителство.

Сега и САЩ, и ЕС се ангажираха да предоставят финансиране на своите големи производители на самолети за граждански полети при пазарни условия.

По отношение на Китай, Вашингтон и Брюксел ще "си сътрудничат за справяне с непазарни практики на трети страни, които могат да навредят на големите граждански самолетни индустрии". Airbus и Boeing имат фабрики в Китай и обвиняват Пекин, че отпуска огромни държавни субсидии за разработването на конкурентни пътнически самолети C919.

Вашингтон обаче не се ангажира да сложи край на още един спор относно наказателните мита, свързани със стоманата и алуминия, както настоя ЕС. "ЕС е спрял своите контрамерки за 6 месеца", каза фон дер Лайен, като на практика даде на Вашингтон срок до декември за премахване на задълженията от ерата на Тръмп. "Нека да решим в рамките на този период как да се отървем от тази неприятност", допълни фон дер Лайен.

Разрешаването на конфликта със стоманата дава на двете страни повече време да се съсредоточат върху опасенията относно свръхпроизводството на метали в Китай, коментираха дипломати.

Брюксел и Вашингтон се разбраха още за създаване на технологичен съюз и за съвет за търговия и технологии, в които заедно ще работят за създаване на стандарти за изкуствен интелект, срещу киберпрестъпността и за създаване на чисти технологии, както и за преодоляване на глобалния недостиг на полупроводници.

В борбата с пандемията САЩ и ЕС си поставят за цел до края на 2022 г. да бъдат ваксинирани две трети от човечеството, като ще предоставят и финансова помощ за икономическо възстановяване на развиващите се страни.

По време на срещата на върха обаче не бе поет твърд нов трансатлантически ангажимент за климата и двете страни се отказаха да определят дата за спиране на производството на енергия от въглища.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи да работи с Китай в области като борбата за климата, но че спазването на човешките права "е основният въпрос, който ни разделя". 

Тя каза също, че двамата с Шарл Мишел са уверили американския държавен глава, че отношенията между ЕС и Русия са "в негативна спирала" и че Европа настоява за повече предвидимост в отношенията си с най-големия си съсед. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай