Кралицата си продава самолетите. БоДжо я спасява

Ескадрилата на короната излиза от експлоатация

Кралицата си продава самолетите. БоДжо я спасява | StandartNews.com

Английската кралица Елизабет II ще се вози със самолета на Борис Джонсън Airbus A330s Voyager, тъй като четирите самолета BAe 146, на които тя летеше досега излизат от експоатация. За това съобщи Mail on Sunday позовавайки се на собствени източници, предаде „Монитор”.

Според изданието британските власти трябва да обявят извеждането от експлоатация на четирите самолета BAe 146 в цялостен преглед на въпросите, свързани със сигурността, отбраната и външната политика, който ще бъде публикуван на 16 март. По този начин 32-ра кралска ескадрила, която отговаря за въздушния транспорт на Елизабет II и всички високопоставени членове на кралското семейство, и се намира в околностите на Лондон, сега ще включва единствено хеликоптера AW 109.

Вестникът посочва още, че това вероятно ще принуди Кралицата да използва самолетът на министър-председателя Airbus A330s Voyager. Този самолет миналата година беше пребоядисан в цветовете на флага на Великобритания за 900 пауна (1,1 милион долара). Борис Джонсън тогава отнесе доста критики от страна на обществото поради неефективно изразходване на публични средства по време на пандемия и здравна криза.

Преди това този самолет е бил използван за зареждане с гориво във въздуха. От юни 2016 г., след преобразуването му, той се използва за пътуване от ръководството на страната. Самолетът беше оборудван с офис, 60 места в бизнес класа, както и 100 места в икономическа класа. Самолетът разполага и с противоракетна система.

 

Публикацията отбелязва още, че самолетите BAe 146, които кралската фамилия използва от 80-те години на миналия век, са произведени от британската компания British Aerospace, могат да бъдат пуснати в продажба.

"Продажбата на самолетите BAe 146 значително ще намали способността на Кралската ескадрила да изпълнява военни и граждански мисии. Тези високо ценени универсални самолети обслужват отлично членовете на кралското семейство, военните командири и министър-председателите в продължение на десетилетия"., каза ръководителят на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, консервативният депутат Тобиас Елууд.

Гарет Томас, депутат от Лейбъристката партия, призова властите "спешно да обяснят как кралското семейство сега ще пътува в чужбина, за да изпълнява ключовите си функции".  "Те заслужават подходяща подкрепа, макар и защото са едни от най-популярните британски активи", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай