Коледните пожелания на световните лидери

Те говориха за изминалите и предстоящи трудни времена в своите обръщения за Рождество Христово

Коледните пожелания на световните лидери | StandartNews.com

В своите обръщения за Рождество Христово лидерите по света говориха за изминалите и предстоящи трудни времена и отправиха послания на надежда.

Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна "куража" и "издръжливостта" на американците при продължаващата вече почти две години пандемия от коронавирус.Той похвали всички американци, които служат на страната си, и отбеляза, че сходствата между американците са "безкрайни", а различията - "скъпоценни".

"В този период на радост ние сме вдъхновени от безброй американци, които ни напомнят, че нещата, които смятаме за свещени, ни обединяват и преодоляват разстоянието, времето и дори ограниченията на пандемията: вярата, семейството и приятелството; любовта към изкуствата, учението и природата; благодарността, служенето и общността; единството и мира", заяви Байдън.

Френският президент Еманюел Макрон използва коледното си послание, за да поздрави военнослужещите."На нашите войници, моряци и летци, на вас, които стоите на стража в Рождественската нощ, заети с дейности за наша защита - желая да ви изпратя това послание. Моите мисли и тези на нацията са насочени към вас", каза той.

Британската кралица Елизабет Втора отправи доста лично послание, в което отдаде почит към покойния си съпруг принц Филип. Това беше първото й коледно обръщение след неговата смърт.

"Рождество Христово може да бъде труден момент за тези, които са загубили любими хора. Тази година аз в особена степен разбирам защо", заяви тя.

Елизабет описа Филип като свой "любим" и каза, че усеща неговото присъствие през празничния период.Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че сънародниците му са положили значителни усилия да бъдат заедно на Коледа и заслужават да могат да се съберат със своите семейства, приятели и близки хора преди новата година.

"Тази пандемия продължава да ни нанася удари... но заедно, винаги заедно и само заедно, ние не преставаме да си пробиваме път напред", каза той.

"Рождество Христово е време на надежда, а ние сме хора оптимисти. Не искам по-голям подарък от духа, който показват австралийците - дух на вдъхновение, издържане, грижовност и голям кураж", заяви Морисън.

Вицепрезидентът на Южна Африка Давид Мабуза, който отправи коледно обръщение от името на президентството, призна, че тази година е била още един труден период за страната заради пандемията, но изтъкна, че животът бавно се връща към нормалното.

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо каза, че Рождество Христово е време за благотворителност, любов, смирение и помирение.

Папа Франциск призова за диалог, единство и мир. Той отбеляза, че светът има нужда от диалог, особено в тези времена на пандемия, когато единството и съпричастието са от съществено значение за преодоляване на нанесените вреди върху обществените отношения.

Представете си какъв би бил нашият свят, ако не беше търпеливият диалог на толкова много благородни личности, опитващи се да сплотяват семействата и общностите, предотвратявайки и уреждайки конфликти, заяви Франциск в традиционното си коледно послание "Урби ет орби" ("Към града и към света").

Честването и споменаването на Рождество Христово стана повод за полемики тази година. Европейската комисия беше обвинена, че иска да "отмени" Коледа, предлагайки насоки за използване на израза "празничен сезон" вместо Рождество Христово с цел да не бъдат засегнати хората, които не се определят като християни. След избухналото обществено възмущение Брюксел оттегли насоките в този им вид и каза, че ще ги преработи.

А преди празника Главното мюфтийство на Египет зае позиция по спор за честването на Рождество Христово. Най-важната институция за ислямско право в преобладаващо мюсюлманската страна заяви, че Коледа може да се празнува, тъй като това е денят на раждането на пророка Исус Христос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай