Кои са първите 10 стъпки на Байдън?

Започна с блицкампания за преориентиране на САЩ

Кои са първите 10 стъпки на Байдън? | StandartNews.com

 

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще призове за национално обединение при полагането на клетвата си в сряда. Той възнамерява да предприеме незабавни действия за борба с коронавируса и отмяна на някои от най-спорните политически решения на президента Доналд Тръмп още с влизането си в Белия дом. Това заяви бъдещият шеф на кабинета на Байдън Рон Клайн, цитиран от Асошиейтед прес.

Байдън планира енергично начало, нещо като 10-дневна блицкампания от стъпки за преориентиране на САЩ, без да се чака Конгресът, каза Клайн в ефира на предаването на Си Ен Ен "Състоянието на съюза".Още в обръщението си при встъпването в длъжност Байдън "ще отправи послание за постигане на напредък от страната. Послание за единство. Послание да бъде свършено това, което трябва".

Байдън ще прекрати имиграционните ограничения на САЩ за няколко страни с предимно мюсюлманско население, ще предприеме действия за връщане в Парижкото споразумение по климата и ще нареди задължително носене на маски на територията на федералните учреждения и при пътувания между отделните щати. Това са част от около десетина мерки, които Байдън ще предприеме още в първия си ден в Белия дом, става ясно от писмо на Клайн до висшите членове на екипа.

Сред другите мерки са продължаване на кредитната ваканция за студентските заеми и действия за предотвратяване на принудителни изгонвания или отнемане на ипотеки заради просрочени задължения на хора, пострадали от пандемията.

Пълното постигане на целите на Байдън обаче ще изисква действия на Конгреса, написа Клайн. Сред тях са да приеме представения от Байдън в четвъртък законопроект за стимулиране на икономиката на стойност 1,9 трилиона долара. По думите на Клайн новият президент освен това още в първия ден ще предложи на конгресмените цялостен законопроект за имиграцията.

Пред Си Ен Ен Клайн заяви, че епидемичната обстановка ще се влоши още, преди да се подобри, и прогнозира още 100 000 жертви през първите пет седмици от мандата на Байдън.

По думите на съветника новото правителство ще наследи много тежка ситуация и дори и при наличието на ваксини, "пак ще бъде нужно време, за да се обърне тази тенденция".

Байдън постави цел за първите му 100 дни на поста да бъдат поставени 100 милиона дози от ваксините срещу коронавируса и да тази цел в момента се работи, допълни Клайн. Съветникът добави, че и от досега одобрените ваксини има достатъчни количества, за да може на всеки да бъдат поставени нужните две дози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай