Кога Европа се отказва от руския газ?

Меркел със специален съвет към Украйна

Кога Европа се отказва от руския газ? | StandartNews.com

Кога Европа се отказва от руския газ. Отговор на този въпрос даде германският канцлер Ангела Меркел по време на разговорите си с украинския президент Владимир Зеленски в Киев. Според нея това трябва да се след 25 години, съобщи РИА Новости .

Меркел отбеляза, че до 2046 г. европейските страни или напълно ще спрат доставките на синьо гориво от Русия, или ще внасят газ в малки обеми. Канцлерът посочи, че Украйна ще трябва да се адаптира към живота без транзит на газ и да започне да си сътрудничи в други области, например по водород.

На срещата лидерите на страните обсъдиха изграждането на газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия. Зеленски нарече проекта опасен от гледна точка на Киев. Според президента Украйна разглежда това като геополитическо оръжие.

Меркел от своя страна отбеляза, че Германия е внимателна към забележките на Киев. Според нея в случай на нарушения от страна на Москва могат да бъдат наложени санкции срещу Русия. В същото време канцлерът отбеляза, че транзитът на газ през Украйна трябва да продължи и след 2024 г. - за това е необходимо да се обсъди удължаването на споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай