Китай прави най-големия завод за зелен водород

Очаква се инсталацията да спести 485 000 тона емисии на въглероден диоксид годишно

Китай прави най-големия завод за зелен водород | StandartNews.com

Най-голямата китайска нефтопреработвателна компания China Petrochemical Corporation - известна още като Sinopec - започна изграждането на най-голямата в света централа за зелен водород, която ще се захранва изцяло от слънчева енергия.

Sinopec заяви, че заводът за 470 милиона щатски долара в Кука, в далечния западен регион на Синдзян, се очаква да започне производство през юни 2023 г. с капацитет от 20 000 тона годишно, пише dir.bg.

Според компанията, това ще бъде първата фотоволтаична водородна централа в Китай с годишен производствен капацитет от над 10 000 тона, както и най-голямата в света.

Водородът, силно реактивен газ, има много промишлени приложения, включително като източник на енергия. Китай, който произвежда най-голямото количество от него в света, го използва главно като индустриална суровина - например за производство на пластмаси или химикали.

По-голямата част от водорода в страната се произвежда от изкопаеми горива, като само 4 процента идват от възобновяеми източници.

Зеленият водород - произведен от възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия - има значително по-ниски въглеродни емисии от сивия водород, който се произвежда с помощта на изкопаеми горива като природен газ.

Sinopec ще построи слънчева електроцентрала с инсталирана мощност от 300 мегавата, за да поддържа производството на водород. Освен това ще изгради завод за производство на водород от водна електролиза, резервоари за съхранение на водород и водороден тръбопровод.

Очаква се инсталацията да спести 485 000 тона емисии на въглероден диоксид годишно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай