Китай: Климатът е виновен за епидемията

Много от заразите са станали в региони със средна температура от 5 до 15 градуса по Целзий

Китай: Климатът е виновен за епидемията | StandartNews.com

Учени от университета в китайския град Ланчжоу са установили, че повече от половината случаи на зараза с новия коронавирус в света са станали в региони със средна температура от 5 до 15 градуса по Целзий, съобщи днес агенция Синхуа.

Изследвана е била връзката между метеорологичните условия и разпространението на вируса въз основа на 3 750 000 случая, регистрирани от 21 януари до 6 май в 185 държави и региони.

Проучването е констатирало, че 60 на сто от случаите са на места с умерена температура в диапазона 5-15 градуса. Екипът обаче не е изхождал от хипотезата, че разпространението на коронавируса спира при повишаване на температурата, отбелязва неговият ръководител Хуан Чжунвей.

Установено е още, че близо 74 на сто от заразените обитават райони с абсолютна влажност на въздуха от порядъка 3-10 грама на кубичен метър. Така изследователите са изказали предположението, че съществуват климатични зони, които спомагат за концентрацията на коронавируса.

В изследването си, публикувано в списанието "Science of The Total Environment", експертите подчертават, че са отчитали само естествените фактори за разпространението на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай