Киев предлага да размени 300 души за арестуваните моряци

Украинската прокуратура повдига обвинения на руски офицери и генерали, участвали в Керченския инцидент

Киев предлага да размени 300 души за арестуваните моряци | StandartNews.com

Властите в Киев предлагат да разменят 300 души срещу задържаните от Русия 24 моряци и офицери при инцидента в Керченския проток. Това стана ясно от изявление на  брифинг в Одеса на главния прокурор на Украйна Юрий Луценко, предаде ТАСС.  "Разполагаме с достатъчен фонд за размяна - над 300 лица, осъдени за антидържавна дейност. Има кого да разменяме. За съжаление, нашият опонент - ръководството на Руската федерация, не иска да влиза в каквито и да било разговори за моряците, незаконно задържани в международни води", заяви прокурорът.

Той допълни също, че военната прокуратура на Украйна за два дни установила "конкретни лица от Руската федерация, на които е повдигнато обвинение в акт на агресивна война срещу украинските Военноморски сили".  Вече има издадено постановление на съда за задържане на ръководителя на управлението на ФСБ в Крим контраадмирал Сергей Станкевич, зам.-шефа на Граничната служба на ФСБ Генадий Медведев,  началника на пункта за управление на ФСБ в Севастопол Руслан Ромашкин, както и на още петима офицери, сред които и командири на руски катери, участвали в задържането в Керченския проток на украинските кораби. Прокуратурата в Киев възнамерява да повдигне обвинения и на още 10 руски военнослужещи "от младшия офицерски състав до генерали" .  

Луценко добави, че е инициирал разширяване на санкциите срещу руски компании и физически лица заради инцидента в Керченския проток.

"Аз, като член на Съвета за национална сигурност и отбрана, предложих в обръщение до президента на Украйна и до секретаря на Съвета да бъде прието решение за замразяване на активите на юридически и физически лица от Руската федерация, които имат бизнес на територията на Украйна", каза Луценко.

Главният прокурор съобщи, че администрацията на украинския президент е изискала списък на лица и компании, чиито активи се предлага да бъдат замразени. "Този списък включва хиляди имена", каза Луценко, като добави, че "разширяването на санкциите няма да е лесно, тъй като някои руснаци имат монопол в Украйна". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай