Хиляди на простест срещу закона за абортите в Полша

Противниците на решението призоваха за референдум

Хиляди на простест срещу закона за абортите в Полша | StandartNews.com

Хиляди хора излязоха в градовете в Полша за трети пореден ден на протести срещу почти пълната забрана на абортите, като някои обещаващи по-нататъшни действия през следващите дни.

Решението предизвика протест от страна на правозащитни групи в и извън дълбоко католическата държава с 38 милиона души. Някои протестиращи скандираха: „Свобода, равенство, права на жените“.

Противниците на решението призоваха за референдум относно правото на аборт на деформирани плодове, а някои обявиха, че ще блокират трафика в цялата страна в понеделник.

Решението означава, че абортите ще бъдат разрешени само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако има заплаха за живота на жената.

Вече има по-малко от 2000 законни аборта годишно в Полша и по-голямата част се извършват поради неправилно оформени плодове.

Женските групи изчисляват, че до 200 000 процедури се извършват незаконно или в чужбина всяка година.

Демонстрациите продължиха напук на правителствената забрана за публични събирания, наложена като част от мерки, предназначени да намалят нарастващия брой случаи на коронавирус в страната.

Полският президент Анджей Дуда има положителен тест за вируса,а здравните власти отчетоха почти рекордни 13 628 случая през последните 24 часа и рекорден дневен брой на смъртните случаи от 179.

Решението за абортите предизвика незабавно осъждане от Съвета на Европа , водещия орган по правата на човека на континента. Нейният комисар по правата на човека Дуня Миятович го нарече „тъжен ден за #WomensRights“.

Amnesty International и Human Rights Watch също осъдиха решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай