Хавански синдром мори агенти на ЦРУ. Замесена ли е Русия?

100 агенти са развили едни и същи симптоми

Хавански синдром мори агенти на ЦРУ. Замесена ли е Русия? | StandartNews.com

100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са развили едни и същи симптоми на болестно заболяване, наречено "Хавански синдром". Общо над 200 са американците, оплакали се от мистериозната болест. Назначеният от Джо Байдън шеф на управлението говори открито за това, съобщава България он ер.. 

Хаванският синдром е наречен така, защото е установен за първи път при служители на американското посолство в Куба през 2016 година. 40 души са се разболели, а някои и до днес не се чувстват добре. Те са развили мигрена и виене на свят. За проблема говори открито шефът на ЦРУ Уилям Бърнс. 

Оттогава подобни случаи са докладвани сред дипломати на Съединените щати в Китай, Русия, Великобритания и Афганистан, Ирак.

А последните случаи са преди седмица във Виена. 

"Да започнем с това, че новият случай се появи два месеца след инагурацията на Джо Байдън. И този дипломат съобщава за това, когато се връща във Вашингтон", твърди Дам Ентъс от New Yorker. 

За ръководител на разследването е определен офицерът, който ръководеше операцията по  залавянето на Осама бен Ладен. Какво точно стои зад синдрома, обаче, не е ясно. През декември изследователи от Националната академия на науките на Съединените щати установили, че синдромът е причинен от насочване на лъчи от енергия.

Но Уилям Бърнс смята, че Русия може би е замесена. Москва веднага отрече.

През тези няколко години изказваните хипотези за Хаванския синдром са безкрайни, включително и за използването на пестициди и психотропни вещества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай