Харвардски възпитаник съставя кабинет в Македония

Президентът Стево Пендаровски връчи мандат на Димитър Ковачев във вилата си

Харвардски възпитаник съставя кабинет в Македония | StandartNews.com

Димитър Ковачевски получи мандат за съставяне на новото правителство на Република Северна Македония.

Президентът Стево Пендаровски му го връчи във вилата си във Водно на кратка церемония, съобщи БТА.

Чест и отговорност, нарече получаването на мандат да състави правителство Димитър Ковачевски, който бе издигнат от Социалдемократическия съюз на Македония, след като Зоран Заев подаде оставка. Харвардскията възпитаник Ковачевски наследи Заев и като председател на партията, а от днес започва да тече срокът за съставяне на правителство и представяне на програмата му.

"От днес започвам формирането на новия тим, който трябва да отговори на сериозните предизвикателства, които ни чакат от края на миналата година. Живеем в турбулентни времена, време на кризи и неизвестности, пред нас са многогодишни проблеми, които пречат на напредъка на държавата и осъществяването на стратегическите й цели. Тези времена изискват сериозни, смели и отговорни хора, които ще понесат отговорност да преодолеят всички пречки с цел защита и грижа за гражданите. Ясна цел е обезпечаването на сигурност, по-добро и светло бъдеще на гражданите. За това е нужно ефикасно, честно и отговорно управление, което ще бъде отличителна черта на отбора, който ще съставя. Ясно ще дефинираме приоритетите за работа, за да отговорим на онова, което вълнува гражданите - икономическата несигурност и стандарта на живот. Обявявам силен фокус върху икономическото развитие на страната и финансова подкрепа за семействата. Страната ни е малка и не трябва да позволяваме политически делби и безкрайни разправии, които спират развитието на проекти и реформи, които са важни за всички. Гражданите искат да видят напредък и разлика, а с това и да си върнат доверието, че умеем и можем като общество", каза Ковачевски.

Димитър Ковачевски е доктор на икономическите науки, колега на Зоран Заев от Икономическия факултет, сътрудник на Бранко Цървенковски в СДСМ, и син на бившия кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора Слободан Ковачевски.

Доскоро Ковачевски, заместник министър на финансите в правителството на Заев, не беше широко известен. Президентът Стево Пендаровски го нарече "Голямото неизвестно" в македонската политика, но призова да му се даде шанс.

"Факт е, че има богат академичен опит, има дълги години партиен стаж в СДСМ, там го познават. Мисля, че има добра отправна точка", каза Пендаровски. Факт е също богатата му биография, това, че е получил образование в престижни университети в чужбина, включително специализация в Харвард, има и солиден опит в реалния сектор като директор в два телекомуникационни оператора.

Според официалната му биография, публикувана на сайта на правителството, Димитър Ковачевски е роден през 1974 г. в Куманово, доктор е по икономика, доцент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към Американския университетски колеж Скопие. Автор е на множество научни статии в областта на икономиката и управлението, публикувани в международни научни списания и представени на конференции

"Ковачевски посочва, че има професионално обучение в Харвард и също такова обучение в други три университета в Ротердам, Барселона и Мюнхен. "Точно там завърших, получих магистърска и докторска степен", написа Ковачевски, споделяйки линк към сайта на правителството.

Пред новото македонско правителство стоят редица нерешени въпроси, а в изявлението си пред медиите, след като получи подкрепа от партията си за кандидат-премиер Ковачевски заяви намерения в областта на икономиката, върху ефективното изпълнение на капиталовите инвестиции и финансовата подкрепа на гражданите в условията на икономическа и енергийна криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай