Къде е Назарбаев? Столицата вече не се казвала НурСултан

Ето какви слухове се носят в Казахстан

Къде е Назарбаев? Столицата вече не се казвала НурСултан | StandartNews.com

От началото на протестите, които избухнаха в Казахстан, първият президент на републиката не е правил публични изявления. Нурсултан Назарбаев не коментира собствената си оставка от поста ръководител на Съвета за сигурност на страната. Според политически анализатори властта се прехвърля при извънредна ситуация в Казахстан. 

Къде е Назърбаев? Всички слухове за това описва Газета ру.

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и дъщерите му със семействата си са напуснали територията на републиката. Това съобщи в петък, 7 януари, Orda.kz, позовавайки се на свой източник.

Главният редактор на портала Гульнара Бажкенова отбеляза, че от началото на политическата криза в Казахстан нито официалните власти, нито държавните телевизионни канали и медии не са споменавали името на Нурсултан Назарбаев и членовете на семейството му.

„Да не говорим за факта, че не казват къде са и какво им се е случило.

Имаме информация, че първият президент и дъщерите му са напуснали Казахстан със семействата си. В страната остава само по-големият брат Болат Назарбаев. Също така в официални съобщения и речи столицата не се нарича НурСултан “, пише Бажкенова в канала Telegram на  изданието.

След речта на президента Токаев, който пое цялата власт в републиката в свои ръце, основният въпрос, който няма отговор и който тревожи цялото население на Казахстан, е къде и в какво качество се намира Нурсултан Назарбаев в момента, съобщава каналът Readovka Telegram .

„Все още няма проверена информация за съдбата му след оставката му от доживотния пост на шеф на председателя на Съвета за сигурност. Вчера имаше информация за полети на частни самолети на семейството му до Бишкек, но никой не я потвърди официално.

Без преувеличение всеки полет на частен самолет от Казахстан се проучва точно за целта дали Назарбаев лети в него, за да придружава олигарсите, избягали от страната “, пише изданието.

На 5 януари президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отправи апел във връзка с масовите протести в страната - той обяви, че ще оглави Съвета за сигурност. Токаев каза, че председателят на Съвета за сигурност оттук нататък възнамерява да действа "сурово". Така Назарбаев, който трябваше да заема този пост за цял живот, беше уволнен.

В същия ден се появиха съобщения, че Назарбаев е готов да напусне страната.

„Назарбаев е готов да напусне Казахстан за лечение“, написа главният редактор на радиостанцията „Ехо на Москва“ Алексей Венедиктов в  канал Telegram , цитирайки източник от Министерството на  външните работи .

На 6 януари частен самолет Bombardier Global отлетя до летище Манас в Бишкек, което вероятно принадлежи на роднините на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. В същия ден друг самолет, също на роднини на Назарбаев, отлетя до техническия паркинг в Бишкек. Официално тази информация не беше потвърдена на летището .

Назарбаев, който управлява републиката като първи президент от 1991 г., подаде оставка като държавен глава през март 2019 г. В същото време политикът, който има статут на лидер на нацията, запази поста на председател на Съвета за сигурност, а също така остана председател на партията Нур Отан (Светлината на отечеството) и член на Конституционен съвет.

Заместник-директорът на Института на страните от ОНД Владимир Жарихин смята , че оставката на Нурсултан Назарбаев от поста председател на Съвета за сигурност ще доведе до смяна на номинираните му от настоящия държавен глава Касим-Жомарт Токаев.

„Това е продължение на процеса на прехвърляне на власт в доста извънредна ситуация. Необходимо е да се разбере доколко след смяната на цифрите силовите структури ще бъдат лоялни към него“, цитира го РИА Новости .

„Политиката на Назарбаев според мен е абсолютно балансирана и разумна, външната политика винаги е била насочена към изграждане на отношения със Запада и с Москва и е успешна от 35 години. Но времената се промениха. И вярвам, че тази смяна на времената доведе до факта, че в казахстанския елит се случиха сериозни конфронтационни моменти. Защо мога да направя такъв извод - защото президентът Токаев отстрани Назарбаев от поста му като ръководител на Съвета за сигурност. Племенникът на Назарбаев Самат Абиш, бившият заместник-ръководител на КНБ, който контролираше държавната сигурност на Казахстан, също подаде оставка“, коментира политикът Максим Шевченко ситуацията пред Ехо на Москва.

Според него в Казахстан е извършен преврат и семейство Назарбаеви е отстранено от власт.

„Но това не означава, че те ще бъдат подложени на някаква репресия. Сигурен съм, че това няма да се случи. Мисля, че намесата и готовността на Москва да изпрати войски е ясен сигнал, изпратен от Путин и московските власти и към семейство Назарбаеви. Мисля, че и Дарига Назарбаева, и Нурсултан Назарбаев, и много други ще получат най-сериозните гаранции за сигурност от Москва“, завърши Шевченко.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в град Жанаозен, Мангистауска област, след като цената за литър втечнен газ се повиши до 120 тенге (около 21 рубли). Преди това цената за литър газ беше 60 тенге. Два дни по-късно започнаха сблъсъци между протестиращи с полицията и военните в Алмати и редица други градове. Сблъсъци имаше и в Актобе, Тараз, Актау и други населени места.

На 7 януари казахстанските власти обявиха най-високото ниво на терористична заплаха в цялата страна. Според президента на републиката спецоперацията ще продължи до окончателното унищожаване на „всички бойци“. И въпреки че властите уверяват, че конституционният ред е възстановен във всички региони, боевете в Алма-Ата продължават. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай