Казахстан ври и кипи: Обезглавяват служители на реда

Терористите се крият зад цивилните като жив щит

Казахстан ври и кипи: Обезглавяват служители на реда | StandartNews.com

353 служители на правоохранителните органи на Казахстан са станали жертви на сблъсъци с протестиращи в в най-големият град на страната - Алмати. 12 от тях са били убити, съобщи телевизионният канал Хабар-24, цитиран от ТАСС.

Казахстански медии твърдят, че един от тях е бил обезглавен.

В страната от няколко дни има ожесточени протести, довели до размирици в някои от най-големите градове на бившата съветска република. Те са определяни от властите като "терористични".

По данните на правителствените сили в момента в Алмати се провежда антитерористична операция. Вчера президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в цялата страна за период от две седмици, а правителството подаде оставка.

Според МВР на Казахстан съобщава, че операцията се усложнява от факта, че терористите "се крият зад цивилните като жив щит".

На 2 януари започнаха протестни акции в няколко града на Казахстан. По-късно те се разпространяват в други градове, включително Алмати. Вчера те ескалираха в бунтове и погроми, придружени от грабежи и нападения срещу държавни институции. В резултат на това повече от хиляда души бяха ранени, има и смъртни случаи.

Президентът Токаев се обърна за помощ към Организацията на договора за колективна сигурност. Първите части на миротворците вече са започнали да изпълняват мисията си в Казахстан. Много от летищата на страната спряха работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай