Казахстан пред война: Президентството гори, убити са полицаи ВИДЕО

Протестиращи разграбиха оръжеен склад, органите на реда хвърлят гранати

Казахстан пред война: Президентството гори, убити са полицаи ВИДЕО | StandartNews.com

Безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията, са на път да прераснат в гражданска война.

Служители на правоохранителните органи са били убити при сблъсъците, съобщи президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев в обръщение към нацията. Той обяви, че от днес ще оглави Съвета за сигурност на страната, чийто пожизнен председател досега беше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Държавният глава обяви това решение във второто си обръщение към нацията в рамките на ден на фона на ескалиращите протести. Фрагменти от речта бяха цитирани от informburo.kz.

Президентът на Казахстан заяви, че от днес властите ще действат възможно най-строго срещу нарушителите на реда по улиците на страната, съобщавайки, че има и множество ранени сред правоохранителите.

По време на речта му стана ясно, че резиденцията на казахстанския президент в Алмати, както и кметството, където продължават протестите, са обхванати от огън.

Кореспондент на ТАСС съобщава от мястото на събитието, че въпреки въведеното снощи извънредно положение, там остават доста голям брой протестиращи.

Има пожар в сградата на резиденцията, както и в кметството, което е обхванато от пламъци от приземния до последния етаж. В района на кметството има сблъсъци с полицията.

Органите на реда използват зашеметяващи гранати. Яростна стрелба се чува и пред президентската резиденция.

Извършено е и нападение в оръжейния магазин „Korgan Centre“, разположен в Алмати. Според информация, публикувана на страницата на магазина в Instagram, нападателите "изнасят всичко и се опитват да разбият оръжейните складове". Магазинът уточнява, че не е успял да се свърже с полицията, а служителите по сигурността "веднага са избягали".

По-рано днес правителството на Казахстан обяви, че подава оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай