Касиер на Ватикана осъден за педофилия

6 години затвор за кардинала

Касиер на Ватикана осъден за педофилия | StandartNews.com

Касиер на Ватикана осъден за педофилия

 

Австралийският кардинал Джордж Пел бе осъден на шест години затвор за сексуално насилие над две момчета от църковен хор през 1996 година, съобщава SBS.

Решението е взето от съда в Мелбърн. При постановяването на присъдата съдията взел предвид старостта на кардинала (той е на 77 години), както и тежестта на извършеното от него престъпление. В продължение на три години и осем месеца от изтърпяване на наказанието Пела няма право на условно освобождаване.

Съдия Питър Кид отбелязва, че осъденият е един от най-важните членове на католическата църква в света. "Вие оставате кардинал на католическата църква и значим за всички вярващи католици", казва той и отбелязва, че Пел "не е изкупителна жертва на неразбориите в католическата църква." Кид също се обърнал към жертвите на сексуално насилие в залата, като казал, че осъждането на кардинала "не доказва" наличието на психологическа травма у тях.

Присъдата е влязла в сила три месеца след като Пел е признат за виновен за секс и домогателство над деца. През декември 1996 г. двама 13-годишни тийнейджъри стават негови жертви, като с един от тях е имал сексуален контакт и впоследствие отново се е опитвал да го повтори.

Както отбелязва изданието, максималното наказание за двете престъпления е 10 години затвор. До края на февруари Пел е бил счетоводител на Ватикана и става най-висшият католик, осъден за насилие над деца. Самият той отрича вината си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай