Какво става? СЗО със скандал за третата ваксина

Обвиниха отново богатите страни

Какво става? СЗО със скандал за третата ваксина | StandartNews.com

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите страни да пуснат бустерни дози ваксина за коронавирус задълбочава неравенството в достъпа до инжекции, което удължава пандемията.

Здравната агенция на ООН отдавна предупреждава, че крещящата неравнопоставеност в достъпа до ваксините за Covid оставя много уязвими хора в по-бедните страни без нито една инжекция, докато по-богатите страни въвеждат широки програми за подсилване.

"Общите програми за подсилване вероятно ще удължат пандемията от COVID-19, вместо да я прекратят, като насочат доставките към страни, които вече имат високо ниво на ваксинационно покритие, давайки на вируса повече възможности да се разпространи и мутира", заяви пред репортери генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Никоя страна не може да стимулира с бустерни дози излизането си от пандемията."

Коментарите му идват в момент, когато светкавичното разпространение на варианта Омикрон по света, след като беше открит за първи път в Южна Африка миналия месец, намали надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало. Новият вариант се разпространява с безпрецедентна скорост и вече е открит в 106 държави, съобщи СЗО.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай