Какво предвижда търговската сделка за Брекзит

Лондон напуска на 31 декември единния пазар и митническия съюз

Какво предвижда търговската сделка за Брекзит | StandartNews.com

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за „историческо“ търговско споразумение в  четвъртък, седмица преди да изтече договореният преходен период за Брекзит.

В оставащите дни в тази година е под въпрос дали парламентите и във Великобритания, и на Европа ще одобрят споразумението. Ако това не стане, то ще се прилага временно от 1 януари.

Британското правителство заяви, че ще свика депутатите на 30 декември, за да гласуват сделката. Но преди това те искат да видят пълния текст на споразумението, както обеща главният британски преговарящ Дейвид Фрост.

Това е и причината Великобритания вече да публикува текста на търговското споразумение с Европейския съюз, предава Reuters.

Колко голямо е сопазумението?

Текстът включва търговски документ от 1246 страници, както и споразумения за ядрената енергетика, обмен на класифицирана информация, гражданска ядрена енергия и поредица от съвместни декларации.

„Проектът на Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство“ означава, че от 23:00 на 31 декември, когато Великобритания окончателно напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, няма да има тарифи или квоти за движението на стоки с произход Великобритания и ЕС.

Договорът изрично признава, че търговията и инвестициите изискват „равни условия за открита и лоялна конкуренция“.

По отношение на финансовите услуги, които движат британската икономика, двете страни просто се ангажират „да създадат благоприятен климат за развитие на търговията и инвестициите между тях“.

Текстът включва много подробни приложения, включително относно правилата за произход, риболова, търговията с вино, лекарствата, химикалите и сътрудничеството в областта на сигурността.

Какво следва за Великобритания?

След Брекзит те могат да се надяват на взаимоотношения с ЕС по модела ЕС-Канада – при това в най-добрия случай. Експертите вещаят тежки последици за британската икономика. Цели сектори на британската индустрия ще бъдат направо заличени, ако Лондон не остане в митническия съюз с ЕС. Настъпи моментът, в който британците най-сетне осъзнаха какво ще се случи с икономиката им след Брекзита, пише в коментар „Дойче веле“.

Британският премиер Борис Джонсън може да се сблъска с привържениците на Брекзит в управляващата Консервативна партия, които не смятат, че сделката осигурява достатъчно категорично скъсване с Брюксел. Но той разполага с мнозинство от 80 места в Долната камара на парламента, а опозиционните лейбъристи вече обявиха, че ще подкрепят споразумението. Според техния лидер Кийр Стармър, споразумението е тънко, но е по-добър вариант от никаква сделка.

Какво предстои за ЕС?

Европейската комисия (ЕК) ще разпрати черновата на текста до всичките 27 страни членки. Главният преговарящ за Общността Мишел Барние вече е информирал посланиците на държавите членки за постигнатите договорки, потвърди говорителят на германското председателство на Съвета на ЕС в Туитър.

Очаква се, че дипломатите ще се нуждаят от 2-3 дни, за да анализират споразумението, след което държавите членки ще трябва да се произнесат по него. Заради кратките срокове, Европейският парламент най-вероятно няма да е в състояние да ратифицира напълно сделката до началото на 2021 година.

Може ли ЕП да не приеме сделката?

Теоретично може, но пректически едва ли ще се случи, защото според европейските експерти е постигнато „справедливо и балансирано споразумение, което защитава интересите на Европейския съюз, на нашите граждани и бизнеси“.

Какво ще се промени от 1 януари?

11-месечният преходен период преди окончателната раздяла на Великобритания с Общността формално ще приключи, а Обединеното кралство ще спре да бъде част от Единия пазар и Митническия съюз, т.е. няма да подлежи на правилата и регулациите в тях. Ако споразумението за свободна търговия бъде временно одобрено от страните-членки, ще отпаднат квотите и тарифите за британски и европейски стоки.

Но въпреки това бизнесът ще се сблъска с бюрокрация, що се касае до вноса и износа. И тъй като сделката между Обединеното кралство и ЕС беше постигната едва седмица преди края на годината, гражданите и фирмите нямат много време да се подготвят за промените, които ще настъпят на 1 януари.

Една от тези промени е отпадането на свободното придвижване, което досега осигуряваше на гражданитге възможността да живеят, работят и учат на Острова и в страните членки на Общността. Британците, пътуващи до Шенгенското пространтво без паспорт на ЕС, могат да останат максимум 90 дни на всеки 6 месеца. А гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания до 180 дни.

ЕС навлиза в непознати води, тъй като Великобритания става първата държава, която напуска блока. С търговското споразумение Великобритания ще се ползва с част от същите предимства, които е имала и като членка на ЕС. Но напускането на Единния пазар и Митническия съюз на ЕС несъмнено ще има отрицателно въздействие върху икономиката на Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай