Какви световни трагедии ни чакат през 2022? Предсказват журналисти

Светът на ръба на 2022 г. изглежда особено непредсказуемо и обезпокоително място

Какви световни трагедии ни чакат през 2022? Предсказват журналисти | StandartNews.com

По това време на годината по традиция в. „Файненшъл таймс“ публикува прогнозите на авторите си за някои от най-важните предстоящи или очаквани събития по света.

Светът на ръба на 2022 г. изглежда особено непредсказуемо и обезпокоително място. За първи път две прогнози на вестника тази година питат дали Русия или Китай ще нападнат свои съседи. „Файненшъл таймс“ отговаря с „не“, но това може и да се окаже пожелателно мислене. По-малко оптимистично е отношението към коронавируса.

Ето и някои от прогнозите на „Файненшъл таймс“:

Ще се появи ли по-лесно преносим вариант на Covid-19 от Делта и Омикрон?

Да. Мнозинството вирусолози очакваха Делта да бъде наследен от нещо по-заразно, но малцина предвидиха подобен скок в преносимостта като Омикрон. Вирусът може да зарази милиарди през 2022 г., така че би било изненадващо да няма еволюция до нещо, което се разпространява още по-бързо. Дали следващият доминиращ вариант ще причинява по-тежко протичане на болестта и повече смъртни случаи, ще зависи от нивото на ваксинация и социална дистанция по света.

Ще бъдат ли най-накрая достатъчни националните климатични планове, за да ограничат затоплянето до 1,5 градуса по Целзий до срещата COP27 в Египет?

Не. Дори с всички нови климатични обещания в Глазгоу на срещата COP26 анализатори посочват, че светът ще продължи да се затопля с поне 1,8 градуса от прединдустриалните нива, а по-вероятно с 2,4 градуса.

Ще избере ли Франция крайнодесен президент?

Не. Френската крайна десница приветства ново попълнение преди президентските избори през април: Ерик Земур. Но (все пак много неща могат да се случат за 4 месеца) той разделя ултранационалистическия вот – най-вече за сметка на Марин льо Пен, която може и да не стигне до балотаж. На втори тур тя или Земур ще се изправят най-вероятно срещу настоящия президент Еманюел Макрон, който ще обедини традиционните политически сили срещу тя.

Ще се реши ли Русия да нападне Украйна?

Не. Мащабна инвазия рискува да доведе до тежки жертви сред руската армия и е против стратегията на Владимир Путин да действа с уловки и правдоподобно отричане. Путин може да постигне много от целите си и без инвазия.

Сред другите прогнози на „Файненшъл таймс“ са, че Борис Джонсън ще бъде изправен пред вот на недоверие, както и че демократите ще изгубят Камарата на представителите и Сената в САЩ. Африканските държави едва ли ще достигнат нива на ваксинация срещу коронавирус от 70%, a крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро няма да успее да запази властта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай