Как хер Лашет спечели сърцата на избирателите

Баща ми беше миньор, той ме научи, че под земята нищо друго не е важно, освен доверието, каза в речта си новият лидер на ХДС

Как хер Лашет спечели сърцата на избирателите | StandartNews.com
  • Баща ми беше миньор, той ме научи, че под земята нищо друго не е важно, освен доверието, каза в речта си новият лидер на ХДС
  • Остава неясно как ще съчетае екологичната визия, наследена от Меркел, която е за сметка на тежката индустрия в родната му провинция Северен Рейн - Вестфалия

На 16 януари делегатите на първия онлайн конгрес на Германския християндемократически съюз (ХДС) избраха своя нов лидер. Партията, ръководена от Ангела Меркел в продължение на почти две десетилетия, вече се оглавява от министър-председателя на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Той спечели битката срещу другите двама кандидати: Фридрих Мерц, опитен политик, успешен бизнесмен и адвокат (очакваше се да е победител) и Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външна политика на Бундестага. В първия кръг на гласуването Мерц поведе, както се очакваше, а Рьотген се класира на трето място. Но във втория кръг Армин Лашет получи 521 гласа срещу 466 за Фридрих Мерц. Вотът трябва формално да бъде потвърден и по пощата до 22 януари. Как 59-годишният хер Лашет спечели избирателите, разказва "Комерсант"

Кандидатите за лидер на ХДС излизаха на сцената по азбучен ред, като първи беше Армин Лашет. Той стигна до подиума почти на бегом и лъчезарно се усмихна на публиката. Имаше само 15 минути, за да убеди делегатите на първата онлайн конференция на ХДС да гласуват за него при избора на председател на най-голямата консервативна партия. В най-гъсто населената провинция на Федерална република Германия - Северен Рейн-Вестфалия, чието правителство Лашет оглавява от 2017 г., има 10 пъти повече членове на ХДС, отколкото например в Берлин и повече от където и да било другаде.
Речта му беше много лична - кандидатът беше наясно, че дистанционното установяване на емоционална връзка с публиката не е лесна задача. "Баща ми беше миньор. Всеки ден слизаше на 1000 метра под земята, където го очакваха топлина, мрак и упорита работа", започна речта си Лашет. Тези думи трябваше да стигнат до сърцата на сънародниците му в Северен Рейн-Вестфалия, който е един от водещите индустриални региони на Германия. Тукса се добивали въглища от векове, докато последният рудник не беше затворен през 2018 г. "Баща ми винаги е казвал: когато сте под земята, няма значение откъде е вашият колега, каква вяра изповядва, какъв е произходът му и как изглежда. Основното е дали можете да разчитате на него. Той все още носи своята карта за пропуск на връзката си с ключове. Защото тя му напомня за доверието в хората, на което се е научил под земята ". Доверието, каза Армин Лашет, е крайъгълният камък на демокрацията, нещо, което сега липсва на САЩ и което Германия има дори в трудни времена. "Беше лесно да вземем едната или другата страна; по-трудно е да задържим хора с различни възгледи в едно общество, да търсим компромиси, без да се отклоняваме от избрания път", каза той. И даде да се разбере, че не възнамерява да променя радикално политиката на партията.
В речта му нямаше радикални тези - Лашет е за европейска Германия, подкрепа за малкия и среден бизнес, борба срещу десните радикални настроения, сплотяване на редиците в партията. В края на словото си Армин Лашет излезе иззад катедрата: "Когато тръгнах насам, баща ми ми даде своята карта за късмет. (В светлината на прожекторите върху метала проблесна числото 813). Той ми заръча: кажете им, че могат да ви се доверят". На кого да вярвате, днес вие решавате", завърши политикът.
Ярката реч на конгреса е сред факторите, които донесоха победата на Лашет, е мнението на анализаторите. Те посочват и подкрепата на много сънародници - членове на ХДС и намерението на неговия съперник Мерц да върне партията към предишното й величие, като добави консерватизъм към нейната идеология - подобно изместване вдясно от центъра се оказа неприемливо за много от партийците. Може би небрежните изказвания на Фридрих Мерц за жени, които не бяха сред кандидатите, но имаше много сред делегатите на конгреса, също изиграха роля, посочват анализаторите.

  • Пътят до стола на канцлера

Новият председател на ХДС Армин Лашет е описан като енергичен, позитивен, усмихнат човек. На 18 г. се присъединява към ХДС, на 24 се жени за приятелка от детството, отглежда двама сина и дъщеря с нея и все още живее със семейството си в родния си Аахен, град, известен от древността, който се намира на запад от Бон, почти на границата с Белгия. Той е получил юридическо образование в университетите в Бон и Мюнхен, но се занимава с журналистика, а след това - с издателска дейност.
Беше депутат от Бундестага от Аахен и член на Европейския парламент от Германия. Армин Лашет, католик и умерен политик, е единственият от тримата кандидати, който може да се похвали с наистина отговорна изборна длъжност и опит в публичната администрация - той е министър-председател на провинция с 18 милиона жители, превъзхождаща по численост много европейски държави.
Изборът на Лашет дава ясна индикация за настроенията в ХДС. Изправени пред възможността да се откажат от умерената политика на Меркел в полза на твърдия консерватизъм на Фридрих Мерц, дългогодишен критик на канцлера, 994-те представители на партията с право на глас избраха именно Лашет, макар и с малка разлика от 6% спрямо вота за Мерц.
"Получи се една доста парадоксална ситуация, защото консервативният избор в идеологически план предотврати един по-консервативен завой и връщане към крайно дясното. Армин Лашет през цялото време прокламираше оставането на ХДС в центъра. Именно по този начин той формулира политическото място на партията, въпреки че е дясноцентристка политическа формация", посочи Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.Според него налице е политически феномен, който е типично германски - "с надигането на крайнодесния популизъм в Европа повечето дясноцентристки партии се изместиха вдясно, за да не загубят електорат, докато ХДС направи точно обратното".
"Въпреки че все още не е решено кой ще стане кандидат за канцлерския пост от блока на ХДС / ХСС, Армин Лашет е политик, който може да обедини либералните, социалните и консервативните движения в съюза", коментира Томаш Кунце, ръководител на московския офис и представител за Русия.
Преди време постът на председател на ХДС почти автоматично означаваше, че политикът става партиен кандидат за правителствен ръководител. Но този път той има поне един силен конкурент - министър-председателят на Бавария, харизматичният, корав и амбициозен Маркус Зьодер. Неговият Християнсоциален съюз (ХСС) е баварският партньор на ХДС, двете партии играят в тандем от много години. Сега техните лидери са изправени пред продължителни преговори за това кой от тях ще участва в изборите. Доскоро в анкетите Маркус Зьодер изпреварваше значително Армин Лашет по отношение на рейтинга за подкрепа, но след избора му за председател на ХДС тази разлика може да бъде намалена или да изчезне."Ще работим добре заедно: канцлерът, новият лидер на партията на ХДС и аз", заяви Зьодер след гласуването. "Сигурен съм, че Армин Лашет и аз ще разрешим всички нововъзникнали въпроси", категоричен е лидерът на ХСС.
Успехът на ХДС на изборите през септември също не е гарантиран, въпреки че в анкетите партията постоянно изпреварва останалите политически сили. Гласуването за Армин Лашет и Фридрих Мерц показа, че в партията има разделение между тези, които искат промяна, и другите, които са за поддържане на курса. Изборът в полза на умерена стратегия ще е в ръцете на ХДС в условия, когато политическият пейзаж на Германия става все по-пъстър и екстремните гласове "изяждат" други партии - от "Зелените" до "Алтернатива за Германия".
Предизвикателството пред Лашет ще бъде да осъществи приемственост, като в същото време определи своя собствен път. Популярността на ХДС пред останалите партии е значителна, но оформянето на коалиция ще е сложна задача, още повече, че Меркел вече обяви, че след края на мандата си прекратява своята политическа кариера.Лашет ще се стреми да избегне съдбата на своя предшественик - Анегрет Крамп-Каренбауер, която така и не успя да излезе от сянката на Меркел.

  • Външните партньори

Изборът на Армин Лашет за нов лидер на ХДС е добра новина за Европейския съюз и за онези, които приветстват ангажимента на блока с Китай и Русия.Но какви връзки ще изгради Лашет по отношение на новоизбрания американски президент Джо Байдън, предстои да разберем, пише Bloomberg.
Лашет споделя мнението на Меркел по отношение на китайския телеком Huawei Technologies Co. и нейната подкрепа за руския газов проект "Северен поток 2". И двете теми създадоха главоболия на предишната администрация на САЩ, като позицията на Вашингтон вероятно няма да се промени въпреки преминаването на властта от ръцете на републиканеца Доналд Тръмп към демократа Джо Байдън.
Анализаторите предполагат, че Лашет ще държи на досегашната позиция на Германия по тези въпроси. Старшият икономист на Berenberg Bank Холгер Шмидинг определя Лашет като "човек без опит относно външната политика, който ще продължи курса на Меркел".
Лашет е един от първите политици, които поздравиха Байдън след победата. Показателен е и фактът, че германецът сигнализира за отговорно отношение спрямо трансатлантическото търговско споразумение.
Лашет подкрепя умерения икономически и външнополитически курс, определен от Меркел, както и добрите отношения с френския президент Еманюел Макрон, споделяйки визията за по-интегриран ЕС.
Има голяма вероятност Лашет да се окаже по-голям защитник на интеграцията в ЕС дори от самия германски канцлер. Като бивш член на Европейския парламент, той все още е тясно свързан с визията за по-интегрирана Европа.
"Германия, която си представям, е европейска Германия", изтъкна Лашет преди гласуването в ХДС.
За Москва изборът на Лашет в сравнение с другите двама кандидати изглежда най-благоприятен. Не само защото повече от хиляда компании в неговия регион имат бизнес връзки с Русия. За разлика от Норберт Рьотген, който многократно е критикувал руската политика и г-н Мерц, чийто приоритет е трансатлантическото сътрудничество, Армин Лашет многократно е заявявал необходимостта от диалог с Русия.
Има обаче и противоположни мнения. Според германиста Артьом Соколов, изследовател в Центъра за европейски изследвания, изборът на Армин Лашет на поста шеф на ХДС в никакъв случай не е гаранция за подобряване на руско-германските отношения в обозримо бъдеще. "Ще зависи от системни фактори, като например развитието на руско-европейските и германо-американските отношения, комуникацията с администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън и развитието на проекта" Северен поток 2 ". Рръководителят на ХДС оказва определено влияние по въпросите на вътрешната и външната политика, но това влияние не бива да се надценява ", казва Соколов.

  • Вътрешна политика

Лашет подкрепя решението на Меркел да използва силата на германската икономика, да подкрепи местния бизнес в битката му срещу пандемията, както и целта за връщане към балансиран бюджет през 2022 г.
По отношение на климата Лашет също се застъпва за умерения подход на Меркел за ограничаване на емисиите на парникови газове без да притиска прекалено много германската индустрия. Като лидер на индустриализираната провинция Северен Рейн-Вестфалия Лашет е запознат с интересите на въгледобивната и стоманодобивната промишленост.
Остава неясно обаче как ще подходи спрямо по-екологичната визия за сметка на тежката индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай