Извънредна среща в НАТО заради Афганистан. Кога?

Алиансът е изправен пред трудни въпроси, след като радикалната ислямистка групировка бързо пое контрол

Извънредна среща в НАТО заради Афганистан. Кога? | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредна среща на външните министри в петък, след като западните сили бяха изненадани от скоростта, с която талибаните взеха властта в Афганистан, съобщи ДПА.

Видеоконферентните разговори ще бъдат възможност "да продължим тясната си координация и да обсъдим общ подход към Афганистан", написа Столтенберг днес в Туитър.

Алиансът е изправен пред трудни въпроси, след като радикалната ислямистка групировка бързо пое контрол над Афганистан след изтеглянето на войските на НАТО от страната. Талибаните бяха прогонени през 2001 г. от американските сили в началото на мисия, подкрепена от съюзниците от НАТО.

Министрите на външните работи имат да обсъждат множество въпроси, включително продължаващите усилия за евакуация, а също как да се справят с напредването на талибаните. Алиансът обеща да продължи да подкрепя афганистанския народ въпреки изтеглянето на натовските войници.

НАТО поддържа цивилно присъствие в страната в Централна Азия, но вече няма нито един военнослужещ на терен, каза вчера Столтенберг.

Държави членки на алианса, включително САЩ и Великобритания, все още имат военнослужещи на място, които главно охраняват летището в Кабул и координират евакуационните полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай