Еврейската държава се е молила за мир /ОБНОВЕНА/

Историческо споразумение за нормализиране на отношенията

Еврейската държава се е молила за мир  /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн се стават най-новите арабски държави, които разчупват статуквото, като подписват историческо споразумение за нормализиране на отношенията с Израел при стратегическо прегрупиране на силите в Близкия изток срещу Иран.

Американският президент Доналд Тръмп е домакин на церемонията в Белия дом, след като на 13 септември обяви историческото затопляне на отношенията между Израел и ОАЕ.

На церемонията с благословията на Тръмп израелският премиер Бенямин Нетаняху ще подпише споразумения с външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал Нахян и с външния министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни.

Външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян каза, че страната му се радва да играе роля за постигане на напредък към мир в Близкия изток, предаде ДПА.

"Мирът винаги е нещо, което би трябвало да правим с много вълнение и много надежда", казва министърът във видеозапис, публикуван от посолството на ОАЕ в САЩ преди церемонията по подписване на споразумението за нормализиране на отношенията с Израел.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че е "на път да постигне мир (в замяна) за мир, мир от сила".

"Исторически и вълнуващ ден за Израел", написа той в Туитър преди пристигането си в Белия дом за церемонията по подписване на споразуменията за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн.

Нетаняху каза, че Тръмп държи "ключа към сърцата" на израелците. "Мисля, че Израел повече не е изолиран", заяви Тръмп.

Президентът заяви, че още пет-шест арабски държави се готвят да сключат споразумения за нормализиране на отношенията с Израел след ОАЕ и Бахрейн, които ще подпишат днес в Белия дом.

"Ние сме в твърде напреднала фаза на разговори с около пет страни, пет допълнителни страни", каза Тръмп в Овалния кабинет, седнал до Нетаняху, предаде Ройтерс. "Имаме поне пет-шест страни, които искат да се присъединят много скоро, ние вече разговаряме с тях", обяви Тръмп, без да ги назове.

По думите на Нетаняху,, десетилетия наред Еврейската държава се е молила за мир.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай