Изненади в "златния" квартал на Истанбул

Доскоро тук са живели мигранти и бедни, днес е тихо и зелено

Изненади в "златния" квартал на Истанбул | StandartNews.com
  • В Халич ще видите как живеят местните жители
  • Доскоро тук са живели мигранти и бедни, днес е тихо и зелено

 

Истанбул няма нужда от представяне. Град с дълга история, кръстопът между Европа и Азия, ежегодно привлича милиони туристи, които искат да видят древните арки на Света София, да се докоснат до османското минало на страната в луксозния интериор на султанските дворци или да хапнат традиционен турски геврек - симит, докато гледат Босфора. Може да изглежда, че Истанбул е твърде пренаселен и хаотичен. Това отчасти е вярно дори във времена на коронавирус с всичките им ограничения. Тук обаче можете да намерите и тишина и спокойствие Ц например на брега на Златния рог. Какво може да предложи на пътешественика районът, който доскоро се смяташе за един от най-бедните в централната част на града, пише "Lenta.ru" .

От стриди за султана до фабрики и бедняшки квартали

Златният рог или Халич, както го наричат ??в Турция, е залив, разделящ европейската част на Истанбул на южна и северна. Хората по бреговете му се заселват в устието на Златния рог през 7 век пр. н. е. По-късно там е основана византийската колония, която се превръща в легендарна столица на Византия - Константинопол. Едно време тук са живели етнически гърци, а през Средновековието по бреговете започват да се появяват квартали на местни евреи и търговци, пристигащи от италиански градове-държави като Венеция, Генуа и Пиза.

През по-голямата част от историята на Златния рог районът процъфтява. Построени са големи пристанища за търговски кораби, появяват се църкви, синагоги и джамии. В залива е открита гигантска риба тон, а по време на Османската империя в местните води са ловени стриди, които са изпращани на трапезата на самия султан.Златният рог обаче е известен не само поради активната икономическа и стопанска дейност, която се развива около него, но и с живописните гледки, рисувани от художници, а пътешествениците ентусиазирано разказват за пейзажите, определяйки ги като най-красивите в цял Истанбул. Славата на залива се дължи преди всичко на залезите, които оцветяват бреговете и водите му в същия златист цвят.Разбира се, има и други версии за това откъде идва думата ДзлатенУ в името. Според една от тях при превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г., местните жители започват да изхвърлят цялото натрупано злато във водата, за да не отиде при завоевателите.

Ако дори през 19 век Халич процъфтява, то вече в средата на новия век районът постепенно започва да запада. Първо тук се излива поток от мигранти от други региони на Турция, по-специално от Анадола, а след това започва бързо и хаотично изграждане на промишлени предприятия. В резултат на това красивите брегове се оказват застроени с бедни квартали и фабрики, които изхвърлят отпадъци в залива, а рибите започват да измират.Златният рог е в катастрофално положение до средата на 80-те години на миналия век, когато властите в Истанбул все пак решават да се заемат с неговото възраждане.

Между два центъра

Усилията на служители, еколози, градостроители и други специалисти не са напразни. Това е видно, достатъчно е само да се разходите в парка, който се появи на един от бреговете на залива. Тревни площи, пътеки за любителите на сутрешния джогинг и колоездене, футболно игрище, спортни площадки, известните истанбулски котки, спокойна алея - всичко това настройва към спокойно настроение. Има и няколко хотела в района срещу парка. Туристите не спират тук толкова често, колкото например в Султанахмет, но това има своя чар - можете да се разхождате по улиците свободно, без да се промъквате през тълпите.

 

В същото време да стигнете оттук до основните туристически центрове е доста лесно - районът се намира между Стария град, където са съсредоточени най-значимите исторически паметници - катедралата Света София, Синята джамия, двореца Топкапъ и квартал Таксим с известната улица Истиклял, магазини, ресторанти и многобройни барове, които работят до късно през нощта.С кола може да стигнете до двете посоки за 15-20 минути, но ако няма задръствания, които не са рядкост в огромния мегаполис с повече от 17 милиона жители. Ако желаете, може да използвате услугите на такси, но трябва да запомните, че не винаги е възможно да се обадите на автомобил чрез някое от мобилните приложения, работещи в града. По-добре да наемете кола веднага или да разгледате маршрутите на обществения транспорт.

Може обаче да опознаете истинския Истанбул и да видите как живеят някои от жителите на града, без да напускат пределите на квартала. Ако преминете през хотелите и ресторантите по крайбрежието и навлезете малко по-навътре в жилищната част на района, ще откриете съвсем различен свят. По балконите съхне бельо, на покрива на стопанската постройка кълват жито червен петел и черна кокошка, в местните аптеки изобщо не говорят английски, но все пак се опитват да помогнат, като се обадят на приятел и използват услугите на Google преводач.

От различни ъгли

Въпреки факта, че районите по бреговете на Халич в северната му част трудно могат да се нарекат туристически, дори тук има какво да се прави. Едно от забавленията е разходката с лодка по Златния рог. За два-три часа ще имате възможност не само да разгледате забележителностите на Истанбул от нов ъгъл, но и да се запознаете с местната фауна, като нахраните патици, гъски и чайки. В същото време ще видите и основният експонат на местния музей на името на Рахми Кох, посветен на историята на транспорта Ц подводница от 1944 г., която е акостирала в близост до брега. При хубаво време, минавайки под моста Галата, окупиран от рибари, може да отидете до самия Босфор - оттам гледките са още по-впечатляващи.Между другото, един от местните хотели има собствена лодка с капитан, която гостите му могат да наемат за подобни пътувания - петзвездният Lazzoni. Дори сервират на борда традиционна турска закуска.

Друг вариант да се насладите на панорамна гледка към Истанбул е посещението на хълма Пиер Лоти. Намира се на отсрещния бряг на залива. До него се стига по два начина: пеша или с кабинков лифт.Точно на изхода му има наблюдателна площадка, заради която туристите често идват тук. От хълма Пиер Лоти се разкрива една от най-добрите гледки към Истанбул. Отляво се виждат небостъргачите на бизнес кварталите, а вдясно на хоризонта са куполите и минаретата на Света София и джамията Сюлеймани.

В района има и културни, и образователни забавления. Освен вече споменатия транспортен музей, там е и музеят Миниатюрк, в който са подредени намалени копия на най-известните природни забележителности и архитектурни структури на Истанбул и Турция. Има модели на Синята джамия, кулата Галата, на отдавна разрушения храм на Артемида от Ефес и дори на Кападокия с малки балони, висящи във въздуха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай