Избраха цвета на 2019 година

Pantone хареса отенък на жив корал (Living Coral)

Избраха цвета на 2019 година | StandartNews.com

 Изследователският и информационен център за цветовете Pantone избра цвета на 2019 година. Става въпрос за отенък на жив корал (Living Coral), съобщи РИА Новости. В скалата от цветове на института той е под номер Pantone 16-1546.

Този цвят е трептящ, мек, обгръщащ ви с топлота и грижа, разказва Лори Пресман, вицепрезидент на "Пантон". Тя напомня , че хората обичат подобни тонове, които им създават усещане за комфорт и ги карат да се чувстват по-добре.  Според описанията на медиите "живият корал" е  "прасковен отенък на портокалово със златист обертон" и "въплъщение на игривост, енергия и стремеж отново да се свържеш с природата".

 Лори Пресман допълва, че за избора е повлияло растящото внимание на хората към защитата на околната среда, а кораловите рифове, приютили всевъзможни форми на морски живот, изчезват пред очите ни.

Всяка година институтът подробно анализира световните тенденции - от случващото се по модните подиуми и развлекателния бизнес до медиите и цялостното настроение в обществата - за да прогнозира кой може да е предпочитаният цвят за следващите 12 месеца. В известен смисъл мнозина дизайнери и модисти се съобразяват с избора на американския институт. .  Цветът на 2018 г., според версията на центъра, беше съзерцателен ултравиолетов, предлагащ тайните на космоса. .

Институтът по цветове Pantone (Pantone Color Institute) е изследователски център, ангажиран в експериментална работа с цветовете  и тяхното влияние върху различните сектори (мода, печат, интериорен дизайн, реклама, филм и така нататък.). Признат е в цял свят като водещ източник на информация за цвета. Инструментът за модни дизайнери, интериорни и стоки за домакинството са схемите И PANTONE FASHION + HOME Color System. Те се използват в производството на модни и тъкани. Системата се състои от 2100 нюанси на възпроизвежданите цветове с плат или хартия.

Първоначално компанията Pantone започва като печатна компания M & J Levine Advertising на братята Мермин и Джеси Ливайн в Ню Йорк през 50те години на миналия век. През 1956 г. братята наемат току-що дипломирания от Hofstra University химик  Лорънс Хърбърт на работа при тях на половин работен ден. През 1962 г. Лорънс закупува от братята технологични активи на дружеството и разкрива своята фирма Pantone. През 1963 г. основателят на Pantone създава иновативната система за измерване, смесване и съвпадение на цветовете. Той разбира, че цветовата палитра се интерпретира по свой начин от всеки човек, а за да се реши този проблем, разрабтва иновативна книга-схема на стандартизирани цветове Pantone Matching System.Вече пенсионер Лорънс Хърбърт, все още се интересува от цветове и с интерес обяснява разликите между delphinium blue (16-4519 TPX) и Maui blue (16-4525 TCX). „Господ е създал светът за седем дни“, казва той „и на осмият ден, повикал Pantone да го украси с малко цвят“, е сред любимите мъдрости на Хърбърт. 

През октомври 2007 г. компанията е придобита от корпорацията Pantone X-Rite.

Pantone включва в своята продуктова гама решения за критични към цвета индустрии – цифрови технологии, мода, продукти за дома, пластмаси, архитектура, бои и интериори. Pantone цветовете са с точни рецепти за мастилата, които изглеждат по еднакъв начин, без значение кой ги отпечатва, което е и причината спот цвета да е особено важен за корпоративните идентичности и марковите изображения.

Всяка година, Институтът по цветовете на Pantone провежда изследвания, в резултат на което компанията определя най-подходящата палитра от нюанси на следващата година, както и основният цвят на годината. Такива прогнози компанията прави на базата на социалните и културни промени в обществото, както и тенденциите в използването на различни цветове и в различни видове изкуство и по-специално в модата. Цветът на годината се определя след тайни срещи на представители на различните национални групи в цвета на една от европейските столици. Изборът на Комисията Pantone ее публикувана в специална Pantone View. Ето какви бяха цветовете на годината според Pantone:

2000 – френски (Cerulean); 2001 – Fuchsia (Fuchsia Rose); 2002 – Red (True Red); 2003 – Aqua Sky (Aqua Sky); 2004 – Тайгър Лили (Tigerlily); 2005 – Blue Turquoise (Blue Turquoise); 2006 – Sand (Sand Dollar); 2007 г. – люта чушка (люта чушка); 2008 – Blue Iris (Blue Iris); 2009 г. – Мимоза (Mimosa);
2010 г. – Turquoise (Тюркоаз); 2011 – Honeysuckle (Орлови нокти); 2012 – Tangerine (Tangerine Tango);2013 г. – Emerald (Emerald), 2014 – Radiant Orchid (Radiant Orchid), 2015 – Marsala, 2016 – Rose Quartz and Serenity.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай