Италия забрани цигарите и целувките на Коледа

Премиерът предупреди, че купоните по празниците могат да отприщят трета вълна на зараза

Италия забрани цигарите и целувките на Коледа | StandartNews.com

Премиерът на Италия Джузепе Конте забрани на сънародниците си да се целуват и прегръщат по Коледа и Нова година. В изявление пред информационната агенция „Виста“ на живеещия в Рим наш сънародник Александър Яхнаджиев, син на именития ни художник Иван Яхнаджиев, министър-председателят препоръча на италианците да карат празниците в края на годината „под сурдинка“. „Защото една седмица на „отприщена социализация“ може да бъде заплатена през януари с нова вълна на разпространение на „COVID-19“, със стрес, с напрежение в отделенията за интензивно лечение и за съжаление с много смъртни случаи“, обясни Конте, предаде агенция „Монитор”.

В четвъртък пък общинският съвет в Милано последва примера на Истанбул и прие нови строги мерки за борба срещу тютюнопушенето. Според вирусолозите пушачите са най-лесните жертви на коронавируса, тъй като белите им дробове са увредени и той ги поразява безпроблемно. Затова от 1 януари в Милано ще бъде забранено пушенето по спирките на градския транспорт, по стадионите и по улиците, а в парковете ще може да се пали цигара само на 10 метра разстояние от други хора.

В същото време премиерът посочи, че очерталото се напоследък известно намаляване на индекса на разпространение на коронавируса може да доведе до промяна в „цветовете“ на областите, където това е реалност. С други думи режимът в тях, наложен от мерките за борба с коронавируса, може да стане от по-строг, по-лек и съответно животът да премине в по-нормални параметри. Според политическите анализатори това означава, че твърде е вероятно  особено „червените региони“ Ломбардия, Пиемонт, Калабрия и др. да бъдат обагрени в „оранжево“ и дори в „жълто“. Тоест в тях кафенетата и ресторантите пак ще отворят врати макар и с ограничено работно време, училищата ще приемат всичките си питомци, а не както в момента само учениците до първи прогимназиален клас включително или шести клас у нас. Конте обеща също така магазините в страната да работят преди Коледа поне в течение на десет дни, за да могат хората да купят подаръци, но при спазване на наложените от здравните власти мерки за борба със смъртоносната зараза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай