Италия в паника, удължава извънредното положение

Ще бъдат въведени зелени пропуски в страната

Италия в паника, удължава извънредното положение | StandartNews.com

Италианското правителство съобщи, че извънредното положение в страната ще бъде удължено до края на годината. Правителство, което се стреми да ограничи новата вълна на коронавируса, също така обяви, че хората ще трябва да имат доказателство за имунитет, за да получат достъп до набор от услуги и развлекателни дейности.

В тази връзка италианските власти разкриха своите планове за зелен пропуск или така наречените COVID паспорти, които ще станат задължителни за всички граждани на възраст над 12 години, считано от 6 август.

Зеленият пропуск ще е необходим за хранене на закрито и всички други дейности на закрито, като посещение на кино, театър и фитнес, както и всички големи събития, които се организират в страната. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса каза пред репортери, че този документ ще се изисква в много ситуации, включително влизане на спортни стадиони, фитнес зали, музеи и търговски панаири.

Този пропуск ще важи за всеки с отрицателен тест в рамките на 48 часа, за всеки, който се е  възстановил от коронавирус в рамките на шест месеца или за тези които са си поставили поне една доза на ваксина срещу коронавирус.

Италианският премиер Марио Драги определи зеления пропуск не като "арбитраж", а по-скоро като "условие за отваряне на икономическите дейности", призовавайки всички да се ваксинират. Той също така отбеляза заплахата от варианта Делта, но беше оптимист по отношение на икономическото възстановяване на Италия, като заяви, че икономиката се справя "много добре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай