Италия съди Pfizer за забавяне на доставките

Италианските власти подготвят "правни искове" срещу американската компания Pfizer

Италия съди Pfizer за забавяне на доставките | StandartNews.com

Италианските власти подготвят "правни искове" срещу американската компания Pfizer, която не спазва договорените срокове за доставка на коронавирусни ваксини, разработени съвместно с германската BioNThec. Това съобщи в сряда канал Rai News 24 с позоваване на министъра на регионалните въпроси Франческо Бочу, цитиран от TACC и "Фокус".

Причината за подобни действия стана фактът, че Pfizer едностранно и без своевременно уведомяване намали обемите на договорените доставки, което заплашва да повлияе негативно на цялата кампания за ваксинация, стартирана в Италия на 27 декември миналата година.

Базираната в САЩ компания вече е намалила пратките с 29% тази седмица, а следващите малки съкращения се очакват следващата седмица, според извънредния комисар за пандемията Доменико Аркури.

Pfizer / BioNThec засега е една от двете ваксини, прилагани в Италия. Първите доставки, много малки по обем, дойдоха и от компанията Moderna. По-голяма пратка от тази американска компания се очаква на 25 януари. Страната е достигнала крайния срок за втора доза за първите ваксинирани от медицинския персонал и пациентите от старческите домове.

Общо Италия с население от 60 милиона е поръчала над 200 милиона дози ваксина от шест производители. Една от тях е шведско-британската компания AstraZeneca. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа одобрението на нейната ваксина на 29 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай