Историческо! За първи път докоснахме слънцето

Това е паметен момент за науката за Слънцето и истински подвиг

Историческо! За първи път докоснахме слънцето | StandartNews.com

Космическата сонда на НАСА "Паркър" стана първият апарат, навлязъл в атмосферата на Слънцето, съобщи американската космическа агенция във вторник, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Сондата е прелетяла през слънчевата корона - най-горния слой на атмосферата на Слънцето, вземайки проби от частиците и магнитните полета там, съобщи НАСА и нарече събитието "гигантски скок за науката за Слънцето".

"Докосването до Слънцето" на сондата "Паркър" е паметен момент за науката за Слънцето и истински подвиг", каза научният директор на американското космическо ведомство Томас Цурбухен.

НАСА съобщи, че космическата сонда е намерила подходящите условия за влизане в слънчевата атмосфера по време на осмото си прелитане, което е станало на 28 април. Преминаването е продължило няколко часа, съобщи НАСА във вторник на среща на Американския геофизичен съюз. Учените посочиха, че са били необходими няколко месеца, за да получат данните, и още няколко, за да ги потвърдят.

Сондата продължава да обикаля Слънцето спираловидно. Следващото прелитане, насрочено за 22 януари, вероятно ще отведе "Паркър" отново в слънчевата корона, посочи американската космическа агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай