Историческа визита на Ципрас в Скопие

Готвят създаването на Висш съвет за сътрудничество между Атина и Скопие

Историческа визита на Ципрас в Скопие | StandartNews.com

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж. Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, предаде агенция МИА.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.

Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.

Най-важната тема на днешната среща със Заев, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.

Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

Ципрас каза, че за да има твърди основи за сътрудничество между двете страни, трябва да се работи интензивно за изпълнение на Преспанското споразумение. "За кратко време направихме големи крачки напред и трябва да продължим така и в бъдеще", заяви гръцкият премиер.

Предстои създаването на Висш съвет за сътрудничество между Атина и Скопие. Двете съседни страни подписаха договори за сътрудничество в областта на търговията, транспорта, пограничното сътрудничество и енергетика. "Атина има интерес към разширяване на газовата и петролната връзка между Гърция и Северна Македония", заяви министърът на енергетиката Статакис.

В гръцката делегация участват над 140 собственици на гръцки компании, които имат интерес за инвестиции. Днес в рамките на срещата се проведе и двустранен бизнес форум.

Това е първото посещение на Алексис Ципрас в Скопие след подписването на Преспанското споразумение за уреждане на дългогодишния спор за името между двете страни и на гръцки премиер от много години насам. Миналата година Ципрас и Заев сключиха споразумение, което сложи край на 27-годишната междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в  НАТО и към сближаване с ЕС.

Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай