Иранската полиция подпука протеста с бойни патрони

Правителството в Техеран отрича

Иранската полиция подпука протеста с бойни патрони | StandartNews.com

Полицията в Иран е стреляла с бойни патрони и е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет, показват видеоматериали, качени в интернет и цитирани от "Асошиейтед прес".

За инцидента, станал снощи на техеранския площад "Азади" ("Свобода"), засега няма съобщения в държавните медии.

Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната.

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП.

На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ. Една жена се чува да вика на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП.

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората ѝ са инструктирани да проявяват сдържаност.

Междувременно представителят на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей в „Ал Кудс“, Али Ширази, заяви, че иранските сили още не са приключили с отмъщението за убийството на командира на спецчастите Касем Солеймани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори предупрежденията, че Иран не трябва да напада антиправителствените протестиращи, като каза: „Светът гледа“.

В Туитър Тръмп написа още, че изобщо не го е грижа дали Техеран ще се съгласи да преговаря с Вашингтон.

В Канада премиерът Джъстин Трюдо заяви, че ще търси "справедливост" за убитите на борда на сваления украински самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай